Кои са най-големите корпорации в света?

4872
Кои са най-големите корпорации в света?

Преди седем години списание Fortune предвиждаше, че хай тек компаниите ще изместят петролните и автомобилните гиганти от първите места в класацията на най-големите корпорации в света. Дали се оказаха прави?

Всяка година престижното издание публикува списък на 500-те най големи корпорации в света. Как изглежда класацията тази година?

Шест от компаниите в Топ 10 са петролни, три произвеждат автомобили, а на първо място се завръща Wal-Mart с 351.1 млрд. долара приходи.

Благодарение на глобалния бум на сливания и придобивания през изминалата година (финансовите такси по които възлязоха на общо 11 млрд. долара), приходите на финансовата индустрия нараснаха с 45% за периода. Така Morgan Stanley (#61), Мерил Линч (#70), и Goldman Sachs (#72) влязоха в Топ 75 за първи път.

Най-големи се оказаха петролните компании. Най-печеливша от тях за пореден път е Exxon Mobil (#2) с 39.5 млрд. долара печалба за годината. Приходите на петролните компании представляват около 14% от общите в Топ 500, които възлизат на 21 трилиона долара. Китайската петролна компания Синопек (#17) влезе в топ 20 за първи път. А технологичните компании като Apple все още имат много да върха - въпреки че компанията се изкачи 125 места по-нагоре, тя все още е едва номер 367.

Не всички от старата генерация са все още така успешни, както преди време. За пръв път досега Форд изпадна извън челната десетка и заема номер 12. Приходите на автомобилния производител намаляха с 10%, а загубата му възлезе на 12.6 млрд долара, с което официално се превърна в най-губещата компания в Топ 500. И докато Форд и General Motors отбелязват спад в продажбите, Тойота (номер 6), се изкачи две места по-нагоре. Приходите на азиатската компания нараснаха с 16%, благодарение на силния интерес към новите хибридни модели. Ако сегашният ръст в продажбите се запази, догодина Тойота ще изпревари General Motors и ще стане най-големият автомобилен производител в света по приходи.

Общите приходи на компаниите в Топ 500 се увеличават с 10.4% тази година, до 21 трилиона долара, а нетната им печалба (1.5 трилиона долара) е с 25.9% по-висока от миналата година.

Ако в топ 10 преобладават петролните компании, то в топ 25 преобладават финансовите институции – такива са десет от 25-те. Най-напред сред тях е холандската ING Group, следвана от Ситигруп. При големия брой на сливания и придобивания през изминалата година се увеличиха таксите на финансовите съветници, посредниците и др., което доведе до ръст на печалбите на този тип компании. Най-ярък пример за това е Goldman Sachs, чиято печалба се е увеличила със 70%.

Годината бе добра и за банките, които извършиха едни от най-големите сливания. Покачване в списъка на Fortune регистрираха италианската UniCredit Group (номер 97), испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (163), германската Commerzbank (170) и китайската Industrial & Commercial Bank of China (170), която направи и най-голямото публично предлагане в света за 2006 г.

От 500-те компании в списъка, 126 са от САЩ, като техните приходи представляват повече от една трета от общите на компаниите в класацията. Четвъртата по големина държава по БВП - Китай тази година добавя четири нови компании, с което общият брой на китайските корпорации в списъка стана 24.

От тази година Samsung Electronics (No. 46) е най-голямата азиатска фирма за електроника, измествайки Хитачи. Hewlett-Packard (No. 41) подмина IBM (No. 42) и стана лидер сред производителите на компютри и офис оборудване. В списъка се появи и една Тайванска компания - Asustek Computer (No. 427), тя произвежда ключови компоненти за iPod на Apple.

В топ 500 вече не са Kodak, японската търговска верига Daiei, венецуелската държавна петролна компания PDVSA и др.

Що се отнася до прогнозите за догодина, най-притеснителният фактор, според Fortune, е инфлацията, която може да накара банките да повишат лихвите. Това ще затрудни кредитите за финансиране на големи сделки и още повече ще затрудни икономиките на развиващите се държави, които няма да могат да финансират разрастването си с достатъчно бързи темпове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg