Кои са заплахите пред световната икономика за следващото десетилетие?

1684
Кои са заплахите пред световната икономика за следващото десетилетие?

Нарастващият протекционизъм в търговските отношения между страните в световен аспект, както и зараждането на нови бизнес модели, основани на лоши търговски практики, са посочени сред основните дванадесет риска за световната икономика през следващото десетилетие, сочи изследване на EIU.

Проучването е направено въз основа на отговорите на 600 изпълнителни управленски кадри, имайки предвид това кои според тях са най-големите рискове пред световната икономика, както и тези, които ще са с най-силно влияние през следващите десет години.

Вторият най-голям риск за развитието на световната икономика е петролният ценови шок, сочи още направеното изследване.

На фона на настоящите рекордно високи цени на петрола, е трудно да се предскаже дали той ще продължи да поскъпва. Най-песимистично настроените анализатори прогнозират, че в дългосрочен аспект, дори и да станем свидетели на моментна корекция при цената на петрола, както и на фона на геополитическата нестабилност, черното злато може да продължи да поскъпва.

Колапс на финансовите пазари, който да доведе до глобална криза и огромни загуби на активи, е рискът, който е трети подред в класацията на бъдещите заплахи пред световната икономика. Макар и не скоро в исторически план сме били свидетели, как най-големите кризи за световната икономика са започвали именно при колапс на паричните и финансовите пазари.

На фона на наблюдаваните затруднения, предимно на щатските пазари, съществуват известни предпоставки за повторение на историческите апокалиптични сценарии.

На следващо място изпълнителните директори на водещите компании са посочили малко изненадващо силното разпространение на лоши търговски практики, като приет бизнес модел. Подобни са свързани със затруднения на входа и изхода на много отрасли, нелоялна конкуренция, обвързване с политически сили и др.

Международният тероризъм, макар и в средата на класацията, е все още значителна заплаха пред световната икономика. Зараждането на нови конфликти в Близкия Изток и Африка, са само част от проблемите, които подхранват тероризма и могат да доведат до ескалация на напрежението в глобален аспект.

Неочаквана промяна на регулаторната база, касаеща международните отношения, е заплаха номер шест пред световната икономика.

На седмо място управляващите са посочили опасността от глобална рецесия, симптомите за които вече са налице. Данни за ръста на щатската икономика, изнесени вчера, посочиха минимален ръст на щатската икономика.

Следващата заплаха е нестабилността в Близкия Изток, пораждана от преплитане на интересите за контрол над петрола, която може да ескалира с поскъпването му до нови рекордни стойности.

Нарастващата конкуренция между развиващите се страни е друга сериозна заплаха, която отчитат управляващите компании с голяма история и мощ от развитите страни.

Липсата на достатъчно по обем квалифицирана работна ръка започва трайно да се усеща от компаниите и това е поредната заплаха, посочена от мениджърите.

И последните две заплахи са промяна на климата, която да доведе до природни катаклизми, както и нарасналото индустриално замърсяване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg