Кои ще бъдат най-високите сгради през 2010?

1816
Кои ще бъдат най-високите сгради през 2010?

Още в началото на миналия век в САЩ започва строителството на високи сгради в големите градове, като рекордите за височина непрекъснато се подобряват. Понастоящем сгради с височина над 100 метра има в почти всички големи градове по света, като техният брой непрекъснато се увеличава.

Кои ще бъдат най-високите сгради през 2010 г. според портала skyscraperpage.com?

1. Burj Dubai височина 818 м


Най-високата сграда в света се намира в Дубай - една от най-бързо развиващите се страни през последните години. Сградата ще бъде завършена в края на тази година, като крайната й височина беше пазена в пълна тайна.

2. Abraj Al Bait Towers

Намира се в свещения на мюсюлманите град Мека в Саудитска Арабия, като при завършването й ще бъде най-голямата сграда в света (според масата си). Проектът е внушителен, като включва 5-звезден хотел, търговски център, конферентни зали и може да побере 65 000 души.

3. Taipei 101 височина 508 м

Небостъргачът е разположен в столицата на Тайван. Ще има 101 етажа, а височината ще бъде 508 метра. На ниските етажи са разположени търговски центрове, а на високите - офиси. Строителството започва през 1999 година. Официалното откриване се състоя на 17 ноември 2003 г., в експлоатация е въведена на 31 декември 2003 година.

4. Federation Tower височина 506 м

Намира се в Москва, в 13-ти район, част от Московски международен делови център, като при завършването си ще бъде най-високата сграда в Европа. Ще разполага с най-бързите стъклени асансьори в света, движещи се със скорост 18 м за секунда.

5. Shanghai World Financial Center височина 492 м

Сградата, намираща се в Шанхай е една от най-високите в Китай и света и впечатлява със своята екстравагантност. Най-отличителната й особеност е трапецовидният отвор в горната част, който някои хора оприличават на отварачка за бутилка. В оригиналния проект се е предвиждало отворът да е във формата на кръг, изобразяваш лунната порта, но идеята е отхвърлена, тъй като визията твърде много напомняла за японското знаме, а и трапецовидната форма излязла сравнително по-евтина за изпълнение.

6. International Commerce Center височина 484 м

Намира се в Хонконг и се очаква да бъде завършена през следващата година. Включва хотел, офиси, търговски център и изследователска обсерватория.

7. Petronas Towers височина височина 452 м

Сградата се намира в столицата на Малайзия - Куала Лумпур, като заемаше първата позиция в периода 1998 - 2004 г. Изключително популярен сред туристите е мостът, свързващ двете кули близнаци, разположен на 170 м височина между 41-и и 42-ри етаж.

8. Nanjing Greenland Financial Complex височина 450 м

Небостъргачът ще бъде завършен тази година и включва офис и търговски площи на най-долните нива и ресторант с обсерватория на най-горните.

9. Willis Tower височина 442 м

Най-високата сграда в САЩ се намира в Чикаго. Етажите са 110, а строителството започва през август 1970 и завършва на 4 май 1973 г. Идеята за създаването на сградата идва от 9 цигари, образуващи квадрат и впоследствие размествани една спрямо друга, за да се получи разчупената архитектура.

10. Guangzhou Twin Towers West Tower височина 432 м

Една от най-високите сгради в Китай. След завършването си ще разполага с офиси, хотел, фитнес зала и голяма конферентна зала.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg