Колко получават CEO-тата когато напускат поста си?

3064
Колко получават CEO-тата когато напускат поста си?

Бившият главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard Марк Хърд напусна поста си на 6 август след PR кошмар, включващ фалшифицирани данни за разходи и обвинения в сексуален тормоз. Той обаче не си тръгва с празни ръце. Хърд напуска с обезщетение в размер на над 30 млн. долара.

Мултимилионните обезщетения при напускането на CEO не са нещо необичайно, дори когато директорите напускат компаниите при не толкова приятни обстоятелства. От Equilar са изчислили в щатски долари стойността на някои от най-големите „златни парашути".

От CNBC пък са изчислили промяната в цената на акциите на компаниите, докато съответните CEO-та са заемали постовете си.

Уилям Магуайър

Обезщетение: 1.2 млрд. долара

Компания: UnitedHealth Group

Години като CEO: 1991- 2006

Промяна в цената на акциите по негово време: +5 378%

След като напуска поста си, Магуайър е принуден да се откаже от повече от 400 млн. долара под формата на опции за закупуването на акции и други привилегии, за да постигне извънсъдебни споразумения по делата заведени срещу компанията от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). Като част от споразумението със SEC той се съгласява да не заема ръководен пост в публична компания в период от 10 години.

Лий Реймънд

Обезщетение: 392.5 млн. долара

Компания: ExxonMobil

Години като CEO: 1999 - 2005

Промяна в цената на акциите по негово време: +63%

Реймънд заема длъжността главен изпълнителен директор на Exxon Corporation от 1993 г. до сливането на компанията с Mobil Oil през 1999 г. Реймънд се присъединява към Exxon през 1963 г. и постепенно се изкачва до най-високото стъпало. Той се оттегля през 2005 г., а постът е наследен от настоящият CEO Рекс Тилърсън.

Робърт Нардели

Обезщетение: 212 млн. долара

Компания: Home Depot

Години като CEO: 2000 - 2007

Промяна в цената на акциите по негово време: -4%

Нардели напуска поста си след като в продължение на година е подложен на жестоки критики за заплащането си и за корпоративното управление на компанията.

Хенри Маккинъл

Обезщетение: 195.8 млн. долара

Компания: Pfizer

Години като CEO: 2001 - 2006

Промяна в цената на акциите по негово време: -36%

В месеците преди неговата оставка бордът на директорите на Pfizer става все по-обезпокоен от начинът на управление на Маккинъл и със затрудненията на компанията компанията да изкарва нови лекарства на пазара, според NY Times.

Стенли О'Нийл

Обезщетение: 161.5 млн. долара

Компания: Merrill Lynch

Години като CEO: 2002 - 2007

Промяна в цената на акциите по негово време: +51%

О'Нийл е обвиняван за това, че насочва компанията към високорисковите ипотечни заеми, които водят до 8 млрд. долара загуби през лятото на 2007 г. О'Нийл е заменен от Джон Тейн.

Майкъл Овиц

Обезщетение: 81.6 млн. долара

Компания: Walt Disney

Години като CEO: 1995 - 1997

Промяна в цената на акциите по негово време: +23%

Овиц е президент на Disney само 14 месеца преди да напусне компанията и да получи огромното си обезщетение. Акционерите съдят Disney за това, но Disney печели делото и Овиц получава пълното си обезщетение.

Чарлз Принс

Обезщетение: 41.9 млн. долара

Company: Citigroup

Години като CEO: 2003 - 2007

Промяна в цената на акциите по негово време: -6%

Принс напуска поста след като загубите на банката, свързани със инвестиции в дългови облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки водят до мултимилиардни отписвания на активи и загуби през третото тримесечие на 2007 г.

Марк Хърд

Обезщетение: 33.1 млн. долара

Компания: Hewlett-Packard

Години като CEO: 2005 - 2010

Промяна в цената на акциите по негово време: +123%

Хърд напуска поста след като от HP обявяват, че е фалшифицирал данните за разходите на компанията, за да прикрие връзка с жена контрактор, която го обвинява в сексуален тормоз.

Рик Уагонър

Обезщетение: 10.8 млн. долара

Компания: General Motors

Години като CEO: 2000 - 2009

Промяна в цената на акциите по негово време: -47%

Уагонър беше помолен да напусне поста CEO от администрацията на президента Барак Обама през март като част от усилията на правителството за спасяване на компанията. Няколко месеца по-късно компанията подаде заявление за фалит - ход, на който Уагонър беше голям противник в последните месеци на поста си.

Ричард Сайрън

Обезщетение: 3.8 млн. долара

Компания: Freddie Mac

Години като CEO: 2003-2008

Промяна в цената на акциите по негово време: -98%

Сайрън е начело на ипотечния гигант Freddie Mac по време на най-драматичното спукване на имотен балон в историята на САЩ. Близки до компанията твърдят, че бившият CEO е отхвърлял вътрешни предупреждения, които са могли да предпазят Freddie Mac от част от проблемите й.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg