Кой е най-потайният финансов център в света?

1824
Кой е най-потайният финансов център в света?

Малкият американски щат Делауеър изпреварва Швейцария в класация на най-потайните финансови центрове, според данни на Tax Justice Network.

През 2007 г. САЩ, водена от източния крайбрежен щат Делауеър, е привлякла 2.6 трлн. долара под формата на депозити от компании, които не са със седалище в страната и от граждани, които не са жители на САЩ, според проучване на Tax Justice Network.

Проучването на законите, практиките и притока на средства в 60 подобни центъра отрежда първото място за Делауеър, следван от Люксембург и Швейцария. Каймановите острови и Великобритания оформят челната петица.

"САЩ негодува и сочи с пръст лошите швейцарски банки, но прави абсолютно същото по отношение на банковите сметки на чуждестранни компании и граждани," според Сара Люис, изпълнителен директор на базираната във Великобритания Tax Justice Network.

Швейцария обираше негативите свързани с финансовата тайна през последната година. САЩ повдигна обвинения срещу швейцарския банков гигант UBS AG, която заплати 780 млн. долара глоба, за да избегне съдебното дело. Като част от сделката, от UBS признаха, че активно са помагали на американци да укриват данъци.

Делауеър оглавява класацията и е атрактивна дестинация за подобен род дейности, защото не облага с данък печалбите реализирани извън щата и не изисква компаниите да имат физическо присъствие, според Tax Justice Network.

UBS и Credit Suisse имат по около 200 компании в щата, според групата.

В Делауеър са регистрирани близо 700 000 активни компании и около половината от търгуваните на борсите в САЩ, твърдят от Tax Justice Network.

Общите депозити в САЩ на компании, които не са със седалище в САЩ и на граждани, които не са жители на страната са нараснали от 1 трлн. долара през 2001 г. до 2.6 трлн. долара през 2007 г., според проучването.

Чуждите депозитите в Люксембург са се увеличили до 500 млрд. долара, в сравнение със 101 млрд. долара за същия период. В Швейцария тези депозити са нараснали от 103 млрд. долара до 1.45 трлн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg