Кой е най-скъпият в стойностно изражение индекс в света?

1722
Кой е най-скъпият в стойностно изражение индекс в света?

На въпроса кой е най-скъпия в стойностно изражение индекс, отговорът е безспорен - зимбабвийският индустриален индекс.

В края на миналата седмица той се повиши със значителните 5 467 034.76 пункта, или 12.3%, до 49 957 688.11, което бе достигането му до нова рекордна стойност.

На фона на хиперинфлацията в страната индексът е безспорно най-повишаващият се в световен мащаб.

От нивото си от около 1 млн. пункта в началото на годината основният индекс на фондовата борса в Зимбабве се е повишил близо 50 пъти, или с 4 900%.

Това значително превишава нивото на инфлация в страната, която възлиза на около 3 500 процента на годишна база.

Повишението на индекса до нова рекордна стойност се предопределя от очакванията за продължаване на хиперинфлацията в страната, като инвестирането на фондовите пазари е средство за защита срещу нея, коментират специалистите.

И макар изпреварващото му повишение до голяма степен да противоречи на икономическите теории, според които индексите в страни с хиперинфлация са обречени на катастрофално понижение, инвестирането на фондовия пазар има известна логика.

То като че ли е единственият начин за защита на инвеститорите срещу ежедневното повишение в цените на стоките и услугите в страната.

Индексът, следящ изменението на минодобивните компании, регистрира в петък повишение от 25.65%, до ниво от 36 064 153.49 пункта.

В същото време анализаторите прогнозират и по-нататъшно повишение при основните индекси, както и постепенно забавяне на инфлацията в африканската икономика, която е на ръба на колапса.

В страната има енергиен режим, като разрешеното потребление на ток възлиза едва на четири часа на ден. Един хляб в страната се продава за около 44 000 зимбабвийски долара, или около 18 щатски цента на пазара на черно.

Не особено добро е и състоянието на трудовия пазар, като равнището на безработица възлиза на около 80% от трудоспособното население.

На фона на непрекъснато намаляващата им покупателна способност, гражданите на страната са с най-ниска продължителност на живот в света, която по времето на управлението на Мугабе се е понижила от 60 на 37 години за мъжете и от 65 на 34 години за жените.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg