Кой всъщност е първият милиардер на САЩ?

8082
Кой всъщност е първият милиардер на САЩ?

Наистина ли Джон Дейвидсън Рокфелер е първият американски милиардер? Това схващане се заражда преди почти 100 години, когато редица весникарски издания в САЩ съобщават, че състоянието на основателя на Standard Oil Co е преминало магическата граница от 1 милиард долара.

След скок в цената на акциите на  Standard Oil на 28 септември 1916 г., делът на  Рокфелер в компанията достига стойност от 499 милиона долара, пишат изданията на следващия ден. Ако към това се прибавят авоарите, които Рокфелер притежава под формата на облигации и дялове в други бизнеси, то общата стойност на състоянието му достига 1 млрд. долара, заключават материалите в пресата.

Оттогава насетне Рокфелер е известен като първия американски милиардер - схващане, което продължава да съществува дори и след като неговият син - Джон Рокфелер Младши – публикува изявление, настоявайки, че това твърдение е преувеличено.

Съвременните биографи изглежда са съгласни с Рокфелер Младши. Така например, в авторитетния биографичен труд от 1998 г. Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr., се твърди, че във връхната си точка състоянието на предприемача е възлизало на 900 млн. долара.

Но в такъв случай на кого се пада честта да носи прозвището „първия милиардер на Америка“, пита списание Money. Много историци днес посочват Хенри Форд – автомобилният магнат, чийто легендарен автомобил Model T революционизира както транспорта, така и американската промишленост.

Състоянието на Форд преминава границата от 1 млрд. долара през 1925 г., отбелязва  Money.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

pesho
# 0
16:09 | 27 September 2016
Талмуд, една от свещените книги на евреите, позволява и насърчава, гоите, тоест христианите да се лъжат при всяка възможност. Така че ако Рокфелер Младши е евреин, значи ни е метнал по всички негови си правила.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg