Лондон - най-влиятелният финансов център в света за втора поредна година

1701
Лондон - най-влиятелният финансов център в света за втора поредна година

Столицата на Великобритания – Лондон, е най-влиятелният финансов център в света за втора поредна година, става ясно от данни от годишната статистика на MasterCard.

Доминиращите градове в тази статистика се намират в страни разположени в Европа и Азия, а американските градове остават назад в класациите. Основната причина за това беше ударът върху най-силната икономика на в света, в следствие на кредитната криза и слабия долар.

Един от най-населените и бързи развиващи се градове в Азия- Шанхай, се измества в класацията нагоре с цели 8 места и заема 24-та позиция. Причината за това е невероятно бързият икономически ръст в последните няколко години, който Китай успява да постигне.

Вторият по-големина и един от най-развит в икономическо отношение град в САЩ – Лос Анджелис, отива от 10-то на 17-то място, след като голяма част от компаниите във финансовия сектор, имащи офиси там, се преместват.

В класацията на MasterCard са включени общо 75 водещи в икономическо отношение града в целия свят. Показателите, по които се класират градовете, са икономическата стабилност, възможността за правене на бизнес, общата стойност на финансовите активи на банките и другите финансови институции в града, както и общото ниво на стандарт на живот.

Въпреки слабия долар, на второ място в класацията се нарежда най-големият град в САЩ- Ню-Йорк, а Чикаго заема петото място. Двата града обаче са единствените в Северна Америка, които се нареждат сред първите 10 в класацията.

Третото място се заема от японската столица – Токио, а Сингапур е четвърти. Руската столица Москва се нарежда на 51-во място в класацията, въпреки че икономическата й роля в Източна Европа остава много голяма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg