Лондон с най-високи разходи за офиси за седма поредна година

928
Лондон с най-високи разходи за офиси за седма поредна година

За седма поредна година Лондон спечели приза за най-скъп град в света за офиси, като най-скъпите такива са били в квартала West End, сочи десетата годишна класация на британската имотна агенция DTZ - Global Office Occupancy Costs (GOOCs).

Класацията е направена въз основа изследване за цените на офисплощите в 131 области на 46 държави по целия свят.

Стабилният ръст на световната икономика е довела до продължаващо засилено търсене на офис площи, като по цени Великобритания и останалите западноевропейски държави продължават да доминират сред десетте най-скъпи дестинации за офиси в света.

Най-голямо изкачване в новата класация обаче, е регистрирано в Северна Америка, където цените за офисплощите са се повишили значително.

Метрополисният център Ню Йорк например, се е изкачил с 25 места в класацията до 15-та позиция в света, където цените са се повишили с 63% към началото на годината до средно 12 310 долара за работен офис.

Около 76% от дестинациите в класацията са регистрирали поскъпване на цените за офисплощи, сочи още направеното изследване.

Класацията на 10-те най-скъпи дестинации за офиси в света може да се проследи, като те са класирани по средни разходи за офис.

Позиция

Местоположение

Долари

1

Лондон - West End

23 260

2

Хонг Конг

19 730

3

Париж

17 770

4

Лондон - City

17 690

5

Ню Йорк - Mid Town

16 400

6

Дъблин

15 810

7

Вашингтон

14 580

8

Токио

13 470

9

Франкфурт

13 410

10

Женева

13 070

* данните са на британската имотна агенция DTZ

По региони средните разходи за офис в Западна Европа продължават да са най-високи, възлизащи средно на 9 980 долара за 2006 година, което е премия с около 32% в сравнение със средните разходи в Северна Америка, възлизащи на 7 570 долара.

До голяма степен повишението в разходите за офиси се предопределя и от поскъпването на еврото спрямо долара, като основната причина все пак се запазва добрият ръст на европейските икономики през изминалата година, който бе и най-големият от близо шест години насам.

В Мюнхен например, се наблюдава поскъпване на разходите за офиси с 12% на годишна база до средно 14 740 долара.

В Азия се наблюдава тенденция на остър недостиг на офиси от горния клас и повишение на разходите за такива, което кара много компании да се ориентират към преместване в офиси от по-нисък клас, разположени на места с добра комуникация и с по-ниски разходи.

Особено ясно изразена е тази тенденция в Индия, като Бомбай например се нарежда на четвърто място по най-високи разходи за офиси в региона, възлизащи средно на 11 390 долара за работен офис.

Като цяло класирането на разходите за офиси в Централна и Източна Европа се запазва, без съществено изминение през изминалата година спрямо 2006 година, въпреки че се наблюдава съществено поскъпване в някои региони.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg