Манпупунер - седмото чудо на Русия

5733
Манпупунер - седмото чудо на Русия

Скалните образувания Манпупунер са група от 7 гигантски каменни колони, разположени на равно плато, западно от планината Урал в руската република Коми.

Преди около 200 000 000 години тази област представлява висока планина. Изветрянето от дъжд, сняг, вятър, студ и топлина постепенно унищожава планините. От тях остават само сравнително трудно разрушимите шисти от кварцит, от който са направени и каменните колони.


Един от тези стълбове стои малко по-встрани от останалите и с тясното си дъно и широка среда прилича на огромна бутилка, обърната с главата надолу. Шест други са наредени по ръба на скалата.

Вижте още: 10 невероятно красиви скални формации

Хората виждат в тях всякакви форми - фигурата на човек, кон или овца. Всяка от тези скали е висока между 30 и 42 метра.

Стълбовете също се наричат „Седемте силни мъже". Според местна легенда, каменните колони някога са били антураж на гиганти, които преминавали пеша през планините до Сибир, за да унищожат хората.

Мъжете обаче срещат шаман с бяло лице, който ги превръща в камъни. Оттогава седемте формации се изправят в района, като една от тях е шаманът, който се намира с лице към останалите шест.

Счетени за едно от Седемте чудеса на Русия, скалните образувания Манпупунер са много популярна атракция в страната, въпреки че не са добре познати на международно ниво и са сравнително непокътнати, благодарение на тяхната отдалеченост.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg