Мениджърите в Саудитска Арабия и ОАЕ с най-големи доходи в света

2955
Мениджърите в Саудитска Арабия и ОАЕ с най-големи доходи в света

Щатските компании срещат все по-голяма конкуренция за талантливи кадри не само от конкурентни компании в най-голямата световна икономика, но и от компании от други страни, сочи изследване на консултантската агенция Hay Group.

Щатските мениджъри изостават в класацията на тези с най-голям доход, като заемат едва 24-та позиция в изследване, направено сред 46 страни по света, като покупателната им способност е еквивалентна на средна заплата от 104 905 долара.

Изненадващо най-високо място в класацията заемат мениджърите в богатите на петрол страни като Саудитска Арабия и ОАЕ, където средните им разполагаеми доходи са еквивалентни на заплата от над 220 000 долара, сочи изследването.

Високи са годишните заплати и в други развиващи се страни като Русия, Турция и Мексико, където мениджърите се радват на далеч по-добри възнаграждения, а ефективно те са в размер на над 150 000 долара.

Всъщност Швейцария, Германия и Ирландия са единствените европейски страни, които се класират в топ 20 на направената класация, сравняваща покупателната сила на мениджърите от различни страни.

Причина за разминаването е бързото развитие на развиващите се икономики, както и гладът за висококвалифицирани кадри от компании, стартиращи бизнес в тях, коментират специалистите.

На трето място в класацията се нареждат мениджърите от Хонг Конг, където разполагаемият им доход е еквивалентен на средна заплата в размер на 203 947 щатски долара.

По принцип възнагражденията на мениджърите в един от водещите азиатски финансови центрове винаги са били високи, като са обикновено с една трета по-високи от останалите азиатски страни.

Мениджърите във Великобритания например са сред най-необлагодетелстваните, като се класират на не особено престижното 40-о място в класацията, докато тези в Германия и Франция се класират съответно на 19-а и 31-ва позиция.

Единствено Испания, където разходите за живот са относително ниски, в сравнение с останалите развити западноевропейски страни, се нарежда напред в класацията, заемайки престижната 12-а позиция, а разполагаемият доход на мениджърите е еквивалентен на заплата от 128 197 долара годишно.

Бурният ръст на икономиката на Китай поставя страната относително напред в класацията, като тя заема 14-а позиция, а доходът е еквивалентен на заплата от 126 281 долара.

Индия, въпреки бурното си развитие, изостава далеч зад Китай, като тя заема 36-о място. Ръстът на реалните доходи на населението с между 15-20% годишно обаче, вещае страната да мръдне сериозно напред през следващите няколко години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg