Москва е с амбиции да стане световен финансов център

1492
Москва е с амбиции да стане световен финансов център

Участниците на третата ежегодна Международна конференция на Московская Межбанковская валютная биржа (ММВБ) по въпросите за развитие на капиталовия пазар се събраха, за да обсъдят по какъв начин Русия може да се превърне в световен финансов център.

Преди година Москва зае 46 място в класация на световните финансови центрове, като днес руската столица изостава с десет позиции до 56 място, сочат данните на Z/Yen Group Limited. Влияние върху позицията в рейтинга оказват инфраструктурното обкръжение, квалификацията на персонала, бизнес климатът в страната, данъчната и регулаторна рамка върху и на финансовите учреждения, конкурентоспособността на финансовия център, както и въздействието на държавната политика.

Тук е мястото да се спомене, че в челната десетка влизат Лондон, Ню Йорк, Сингапур, Хонг Конг, Цюрих, Франкфурт, Женева, Чикаго, Токио и Сидни. Порядъкът за последната една година остава непроменен.

Според данни на GFCI основни критерии за оценка се считат икономическата свобода, нивото на корупция в страната и степента на облекчени процедури за откриване на нов бизнес, стойността на търговските площи, както качеството на експертните услуги и пазарът на труда.

„Освен това“, пояснява главният консултант в Z/Yen Group Limited Марк Яндел - „е необходимо да се отчете жизненият стандарт на жителите в световните финансови центрове. Московчаните засега не дават висока оценка по този критерий на своя град.“

Рейтингът на Москва по линия на привлечени външни играчи на фондовия си пазар от есента на 2007 г. до март тази година е нараснал с 33%.

„Москва има възможността да подобри показателите си, ако подобри инфраструктурата и формата на регулация във финансовата сфера“, смята Яндел.

„Но за реформите може да са необходими години, а днес страната се нуждае от милиарди долари на година, за да развие отделни отрасли на икономиката. Не е изключено след 10-15 години Русия да усети и зависимост от нефта,“ коментира директорът на департамента за корпоративно управление в МЭРТ Иван Осколов. Бизнесът не разполага с много собствени средства за финансиране на дейността си. Ето защо Ослоков счита борсата като подходящо средище за набиране на капитал.

Създаването на финансов център в Москва, чиновниците смятат за напълно постижима цел. Те предлагат обаче преглед на данъчната система на участниците на пазара и внасянето на поправки в законодателството, засягащо борсата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg