Мрачна статистика за хората, разчитащи на държавна пенсия

7413
Мрачна статистика за хората, разчитащи на държавна пенсия

Вчера стана ясно, че все повече българи купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират. През първото тримесечие те са със 70% повече, в сравнение със същия период на 2014 г.

Данните са тревожни, защото показват, че българите чакат до последния момент, за да се погрижат за съществуването си след пенсия. За съжаление, покупката на осигурителен стаж няма да им подсигури нормален живот в неактивна възраст.

Вижте още: Седем признака, че не спестявате достатъчно за пенсиониране


Неведнъж сме посочвали колко е важно да се погрижите сами за старините си и нормалното си съществуване след пенсия. Ако все още не сте се убедили сами в това, ето малко статистика, която може да ви помогне по-добре да разберете ситуацията:

1. Не се знае дали пенсионната система ще издържи

Идеята на държавното пенсионно осигуряване е да плащате сега с идеята да получавате пенсия в бъдеще. За съжаление, трендът не е на ваша страна.

България е страната с третата най-висока средна възраст на населението в ЕС, след Германия и Италия, според данни на Световната банка.

Най-тревожен обаче е фактът, че родината ни може да се превърне в страната с най-рязък спад в съотношението между застаряващо население и такова в трудоспособна възраст, което ще засили натиска върху икономиката.

Динамиката показва, че през 2050 г. се очаква трудовите ресурси да намалеят с 40%. В резултат на това един на всеки трима ще бъде над 65 г., а един на всеки двама ще бъде в трудоспособна възраст.

За разлика от сега, когато четирима работещи издържат трима пенсионери, тогава… един работещ няма да може да издържа един пенсионер.

2. Пенсиите ще заместват много малък процент и от без това ниските доходи

Когато се пенсионирате, пенсията се очаква да е средно 170 лева, на база на текущите данни за средната заплата и размера на осигуровките. Или казано по друг начин, на база на настоящия среден доход процентът на заместване е около 36.

Това е далеч под препоръчвания от специалистите заместващ доход от поне 70% за подсигуряване на нормални старини.

Предвид на тренда в посоката на ръста на средния доход и пенсиите, едва ли бъдещите пенсионери ще могат да разчитат на по-висок процент на заместване, ако оставят държавата да се погрижи за тях.

3. Ще живеете по-дълго

По принцип това би следвало да радва всички. Продължителността на живот нараства. С това обаче и времето за издръжката на един пенсионер, което допълнително ще натоварва държавната пенсионна система.

След 30-ина години съотношението работещи-пенсионери у нас се очаква да се повиши до 100:109. Числата показват, че тогава сегашното повишаване на възрастта за пенсия до 65 години ще ни се стори песен.

4. Здравната система също е в критична форма

От друга страна, вие като пенсионер, който ще живее по-дълго, най-вероятно ще имате все по-нарастващи разходи за здраве.

И тук статистиката не е на ваша страна предвид на състоянието и на здравната система. В България цели 20% от домакинствата са изправени пред необходимостта да плащат с лични средства за своето здраве, в сравнение със само 7% в Европа.

В същото време разходите за лечение на различни заболявания се повишават непрекъснато. През последните няколко десетилетия разходите за здравни услуги се повишават средно с темпове между 2 и 4%, или при норми два или три пъти над инфлацията за посочения период. Растат и разходите за застраховане.

Като се вземе предвид ниската пенсия, която ще получавате и разходите за здраве, то ако разчитате само на държавна пенсия най-вероятно ще сте „обречени“.

Статистиката показва, че повече от 60% от населението в страната на възраст над 65 г. е в риск от бедност или социално изключване към настоящия момент. Какъв ли ще стане процентът след 30 години?

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

no name
# 0
19:11 | 21 November 2015
Само дето средната продължителност на живота за мъжете е 71,5, а ще се пенсионираш на 70.. :)
Think
# 1
23:09 | 1 September 2015
Е какви са тези глупости. След като ще живееш по-дълго, значи че трябва да работиш по-дълго. Повече от елементарно. Ако средният живот е 60 години ще се пенсионираш на 20. Ако средният живот е 100 години ще се пенсионираш на 70. Съотношението винаги трябва да се запази, за да има балансирана икономика. Не може средно да живееш 100 години, а да искаш да се пенсионираш на 50 и да очакваш, че това няма да доведе до криза ...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg