Най-бързо растящите икономики в света

4556
Най-бързо растящите икономики в света

Докато Еврозоната и САЩ се опитват да разберат как да отчетат икономически ръст, някои страни се справят доста добре в икономическо отношение, пише Business Insider.

Не е изненадващо, че повечето от тези икономики са в Азия, но най-бързо развиващата се икономика в света, по данни на Bloomberg, е в Африка. Тази страна разполага с големи находища на една много търсена суровина мед.

Най-бързо развиващата се икономика в света е тази на Замбия. БВП на страната нараства с 48.7% на годишна база до 15 млрд. долара. Ключовите индустрии в страната са добив и обработка на мед, строителство, земеделие, химическа и текстилна промишленост, добив на торове и градинарство.

Втората най-бързо растяща икономика в света е тази на Катар, с ръст на БВП от 30.8% до 96 млрд. долара. Ключови за страната са втечненият природен газ, добивът и рафинирането на суров петрол и производството на цимент.

Челната тройка се оформя от Ливан, чиято икономика нараства с 19% до 39 млрд. долара.

Четвъртото и петото място са за Йордания, чиято икономика отчита ръст от 10.9%, и Китай - 9.1%.

Аржентина е на шеста позиция също с 9.1% икономически ръст. Челната десетка на икономиките с най-голям ръст в света се допълва от Естония (8.4%), Турция (8.3%), Шри Ланка (8.2%), Индия (7.7%).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg