Най-безопасните дестинации в света

8734
Най-безопасните дестинации в света

Ако искате да си резервирате нискорискова почивка, но не знаете откъде да започнете, Институтът за икономика и мир е подредил най-безопасните дестинации в света, въз основа на публикувания наскоро Световен индекс на мира.

В индекса са използвани няколко различни фактора, като той класира общо 163 държави по света, а Исландия заема първото място за шеста поредна година.

В индекса са включени много фактори, които почиващите обикновено не вземат предвид. Те обаче могат да бъдат ключов индикатор за безопасността на един регион.


Изготвящите индекса изчисляват оценката на всяка страна въз основа на нестабилноста в региона, в който се намира, наличието на ядрени оръжия и броя на полицейските служители и службите за сигурност.

Вследствие на всичко това е обяснимо защо Сирия не влиза в тази класация и защо Южен Судан, Ирак, Афганистан, Сомалия и Йемен попадат във военната зона на класацията - на най-опасните места за посещение в момента.

От включените в класацията 163 държави, Исландия заема първото място за шеста поредна година, подпомогната от фактори като малкия брой убийства и малобройното си население. Страната харчи 242 млн. долара за борба с насилието, което е значително по-малко, в сравнние с други държави.

Великобритания, например, която се класира на 47-о място, заделя по 139 млрд. долара годишно за борба с насилието.

Второто място в класацията е за Дания. Като изолиран полуостров, страната рядко влиза в териториални спорове и също така се нарежда на едно от челните места в класацията на най-щастливите нации в света.

Челната тройка се оформя от Австрия, благодарение на малкия внос на оръжия и мирната демокрация в страната.

Приключенският остров Нова Зеландия рядко се замесва в международни конфликти, което помага да заеме четвъртото място в подреждането.

Петото място се заема от Португалия, благодарение на фактори като ниската престъпност, големия брой служители в сектора на сигурността и ниската степен на въоръжение.

Чехия се нарежда на шестата позиция също с ниско ниво на престъпност и минимални военни разходи на глава от населението.

Изненадващо, Швейцария, която е известна със своя неутралитет, заема едва седмото място в класацията. Въпреки че избягва военните конфликти и граничните спорове, страната има голям износ на оръжие, според класацията, което отслабва значително позициите й.

Макар че е една от най-големите държави в света, Канада дебютира в ранглистата под номер осем. Деветото място е за Япония, благодарение на ниското ниво на престъпност, докато челната десетка се затваря от Словения.

България е класирана на 29-о място.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg