Най-безсрамните CEO-та на 2009 г.

6057
Най-безсрамните CEO-та на 2009 г.

Думите „банкер" и „CEO" вече придобиват негативни конотации, като за това е виновна не само кризата, но и самите топ мениджъри с някои свои постъпки. Ако имате нужда от примери, вижте класацията на най-безсрамните CEO-та на 2009 г., съставена от сп. „Форбс":

Лойд Бланкфайн

 


 

През ноември CEO-то на Goldman Sachs направи изказване в стил Далай Лама. Той каза пред Sunday Times, че като банкер върши „Работата на Господ". Останалите в този списък са илюстрация на това как тези скромни хора - финансовите мениджъри са отдали живота си на „свети дела".

Джон Тейн

 

Само три месеца след придобиването на Bank of America от страна на Merrill Lynch, гл. изп. директор на BofA принуди Тейн да напусне поста си в Merrill. По време на процедурата по сливането, Тейн бе ускорил раздаването на бонуси за мениджърите в неговата компания. Те са получили бонуси в размер на общо 3.62 млрд. долара през декември, вместо през януари. През януари става ясно, че Merrill е на загуба от 21.5 млрд. долара за последното тримесечие на 2008 г. Нищо чудно, че Тейн е бързал с бонусите.

Радж Раджаратнам

 

През октомври основателят на Galleon Group (хедж фонд, оценяван на 3.7 млрд. долара) бе обвинен в измами с ценни книжа. Щатската комисия по ценни книжа и борси (SEC) го обвинява в търговия с вътрешна информация, от която той е извлякъл печалба в размер на 33 милиона долара. Раджаратнам твърди, че е невинен и е момента е пуснат под гаранция.

Б. Рамалинга Раджу

 

През януари основателят на Satyam Computer Services призна, че в продължение на няколко години е завишавал печалбата на компанията и е създал фиктивен кеш баланс от над 1 млрд. долара. Той признал, че е създал над 10 000 фиктивни имена на служители, които използвал, за да краде пари от компанията, с които пък купувал земя, приписвана на фамилното име на майка му. Той е арестуван и заедно със своя брат и бизнес партньор и с бившият финансов директор на компанията чакат началото на делото срещу тях.

Томас Питърс

През октомври Питърс застана пред съда в Минесота за организиране на схеми за измами на стойност 3.5 млрд. долара. Той вземал пари от инвеститори и им обещавал голяма възвращаемост от план да купува с тях стоки, които да препродава на големи вериги. Разследване установило, че той не е купувал никакви стоки, а е използвал парите за лично облагодетелстване.

Едуард Лиди

Едуард Лиди си спечели обществена омраза, когато стана ясно, че в дивизията за финансови продукти на AIG са платени бонуси в размер на 165 милиона долара, когато тази дивизия е била до голяма степен отговорна за колапса на застрахователния гигант. Пакетът с бонуси бил договорен преди Лиди да поеме поста и той заяви, че въпреки че не е одобрявал практиката, е трябвало да изплати договорената сума.

Дани Пенг

През април основателят на Private Equity Management Group бе арестуван и обвинен в структуриране на кеш транзакции, така че да се избегне декларирането им пред държавата. SEC също така обвинява Пенг, че е управлявал Понци схема, благодарение на която е откраднал стотици милиони долари от инвеститорите. Той почина през септември на 42-годишна възраст, преди делото срещу него да започне.

Р. Алън Станфорд

През юни бившият милиардер Р. Алън Станфорд бе обвинен в 21 престъпления. Станфорд и съучастниците му са обвинени, че са продали сертификати за депозит на стойност 7 милиарда долара чрез неговата Stanford International Bank. По-голямата част от парите е била отклонена незаконно, като най-малко 1.6 млрд. долара са отпуснати под формата на заеми на самия Станфорд. Той също така е обвинен в опит за подкуп на висш служител на стойност 100 000 долара, в опит да се спаси от обвинения. Станфорд твърди, че е невинен. Ако бъде признат за виновен, го чакат до 250 години затвор.

Дейвид Рубин

През октомври основателят на CDR Financial Products, малка брокерска къща, е обвинен в измама и конспирация. Счита се, че той е манипулирал търгове, чиято цел е била да се изберат банки, които да управляват средства, набрани чрез общински облигации.

Робърт Моран

През ноември федерален съд осъди Моран, клиент на UBS и основател на

Moran Yacht & Ship на два месеца затвор за измама с данъци. Моран призна, че с помощта на UBS е укрил около 3 милиона долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg