Най-богатите араби през 2011 г.

7925
Най-богатите араби през 2011 г.

Наскоро списание Arabian Business публикува традиционната си годишната класация на 50 най-богати хора в Арабския свят за 2011 г.

Бизнесмените от Саудитска Арабия доминират в челото на класацията, докато водещите индустрии са търговията на дребно, недвижимите имоти, строителството, енергийния сектор и банкирането.

Вижте кои са били десетте най-богати хора в Арабския свят през миналата година:

10. Саид Кури

Състояние: 6.5 млрд. долара

Държава: Палестина

Източник на богатство: Саид Кури основава арабската строителна компания Consolidated Contractors International Company с братовчед си през 1952 г.

9. Фамилията Бугсан

Състояние: 7 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Ahmed Salem Bugshan Group, която започва като компания за производство на стомана през 1923 г., в момента държи правата за разпространение на продукти в най-различни сфери, в това число луксозна козметика (Dior и Nivea).

8. Фамилията бин Ладен

Състояние: 7.2 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: В основата на фамилията е Мохамед бин Ладен, а самата фамилия бин Ладен е собственик на най-голямата строителна компания в Саудитска Арабия; за компанията работят десетки хиляди души, според Arabian Business. Смята се, че Осама бин Ладен е 17-ия син на Мохамед бин Ладен, които има общо 54 деца от над 20 брака.

Компанията спечели поръчката за изграждането на Kingdom Tower в Джеда, която се очаква да бъде най-голяма сграда в света, ако бъде построена.

7. Фамилията Букамсийн

Състояние: 7.25 млрд. долара

Държава: Кувейт

източник на богатство: Основаната от Джауад Ахмед Букамсийн през 1957 г. Jawad Bukhamseen Commercial Corporation в момента притежава акции на First Gulf Bank и Kuwait International Bank.

6. Фамилията Ал Карафи

Състояние: 8.7 млрд. долара

Държава: Кувейт

Източник на богатство: Насер Карафи, който основава MA Kharafi and Sons, умира миналата година.

Неговите синове обаче поемат управлението на компанията - диверсифициран конгломерат, който освен в много други неща, притежава дялове и в няколко американски вериги за бързo хранене и държи ексклузивните франчайзингови права за Близкия Изток за марки като KFC, Wimpy, TGI Friday’s, Cadbury’s, Pizza Hut I Saint Cinnamon. Тя е и най-големия акционер във веригата Krispy Kreme.

5. Мохамед ал Амуди

Състояние: 10.4 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

източник на богатство: Мохамед ал Амуди започва в строителството и недвижимите имоти, а в момента ръководи Corral Group и Midroc Group, които инвестират в петролното производство.

4. Исам Алзахид

Състояние: 10.7 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Исам Алзахид е председател на компанията Alzahid Group of Companies. Компанията е основана под името Alzahid Construction през 1951 г. и построява първите бази на бреговата охрана на Саудитска Арабия.

3. Фамилията Олаян

Състояние: 12.4 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Olayan Group преминава през много трансформации от основаването си през 1947 г. Компанията се е занимавала с транспорт, разпространение на храни, застраховане, пренос на електричество. В момента Olayan Group притежава над 50 компании.

2. Мохамед ал Джабер

Състояние: 12.75 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Компанията на Мохамед ал Джабер MBI International има над 9 000 служители на три континента. Ал Джабер е щедър филантроп.

1. Принц Алуалид бин Талал

Състояние: 21.3 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Принц Алуалид запазва титлата си на най-богат арабин за осма поредна година.
През последната година неговото богатство се увеличава с 900 млн. долара.

Неговата компания Kingdom Holding Company, в която той държи 95-процентен дял, има 39 мащабни инвестиции в седем сектора. Компанията е най-големият чуждестранен инвеститор в САЩ с дялове компании като News Corporation, Time Warner, Apple и Citigroup.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас