Най-богатите араби през 2011 г.

8050
Най-богатите араби през 2011 г.

Наскоро списание Arabian Business публикува традиционната си годишната класация на 50 най-богати хора в Арабския свят за 2011 г.

Бизнесмените от Саудитска Арабия доминират в челото на класацията, докато водещите индустрии са търговията на дребно, недвижимите имоти, строителството, енергийния сектор и банкирането.

Вижте кои са били десетте най-богати хора в Арабския свят през миналата година:

10. Саид Кури

Състояние: 6.5 млрд. долара

Държава: Палестина

Източник на богатство: Саид Кури основава арабската строителна компания Consolidated Contractors International Company с братовчед си през 1952 г.

9. Фамилията Бугсан

Състояние: 7 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Ahmed Salem Bugshan Group, която започва като компания за производство на стомана през 1923 г., в момента държи правата за разпространение на продукти в най-различни сфери, в това число луксозна козметика (Dior и Nivea).

8. Фамилията бин Ладен

Състояние: 7.2 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: В основата на фамилията е Мохамед бин Ладен, а самата фамилия бин Ладен е собственик на най-голямата строителна компания в Саудитска Арабия; за компанията работят десетки хиляди души, според Arabian Business. Смята се, че Осама бин Ладен е 17-ия син на Мохамед бин Ладен, които има общо 54 деца от над 20 брака.

Компанията спечели поръчката за изграждането на Kingdom Tower в Джеда, която се очаква да бъде най-голяма сграда в света, ако бъде построена.

7. Фамилията Букамсийн

Състояние: 7.25 млрд. долара

Държава: Кувейт

източник на богатство: Основаната от Джауад Ахмед Букамсийн през 1957 г. Jawad Bukhamseen Commercial Corporation в момента притежава акции на First Gulf Bank и Kuwait International Bank.

6. Фамилията Ал Карафи

Състояние: 8.7 млрд. долара

Държава: Кувейт

Източник на богатство: Насер Карафи, който основава MA Kharafi and Sons, умира миналата година.

Неговите синове обаче поемат управлението на компанията - диверсифициран конгломерат, който освен в много други неща, притежава дялове и в няколко американски вериги за бързo хранене и държи ексклузивните франчайзингови права за Близкия Изток за марки като KFC, Wimpy, TGI Friday’s, Cadbury’s, Pizza Hut I Saint Cinnamon. Тя е и най-големия акционер във веригата Krispy Kreme.

5. Мохамед ал Амуди

Състояние: 10.4 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

източник на богатство: Мохамед ал Амуди започва в строителството и недвижимите имоти, а в момента ръководи Corral Group и Midroc Group, които инвестират в петролното производство.

4. Исам Алзахид

Състояние: 10.7 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Исам Алзахид е председател на компанията Alzahid Group of Companies. Компанията е основана под името Alzahid Construction през 1951 г. и построява първите бази на бреговата охрана на Саудитска Арабия.

3. Фамилията Олаян

Състояние: 12.4 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Olayan Group преминава през много трансформации от основаването си през 1947 г. Компанията се е занимавала с транспорт, разпространение на храни, застраховане, пренос на електричество. В момента Olayan Group притежава над 50 компании.

2. Мохамед ал Джабер

Състояние: 12.75 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Компанията на Мохамед ал Джабер MBI International има над 9 000 служители на три континента. Ал Джабер е щедър филантроп.

1. Принц Алуалид бин Талал

Състояние: 21.3 млрд. долара

Държава: Саудитска Арабия

Принц Алуалид запазва титлата си на най-богат арабин за осма поредна година.
През последната година неговото богатство се увеличава с 900 млн. долара.

Неговата компания Kingdom Holding Company, в която той държи 95-процентен дял, има 39 мащабни инвестиции в седем сектора. Компанията е най-големият чуждестранен инвеститор в САЩ с дялове компании като News Corporation, Time Warner, Apple и Citigroup.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg