Най-богатите фамилии в Арабския свят

4544
Най-богатите фамилии в Арабския свят

Семействата са стълбовете на икономиката в Арабския свят. Те осигуряват работни места и стабилност. Повечето са в бизнеса от десетилетия, като играят ключови роли в развитието на техните държави.

Проучване на Harvard Business Review от 2012 г. показа, че по време на икономическия спад семейният бизнес се е представял по-добре, в сравнение с несемейния бизнес. Според авторите на проучването “семействата се отказват от прекомерната доходност в добрите времена, за да увеличат шансовоте си за оцеляване в лоши времена.”

Семействата в тази класация на Forbes може и да не са много познати имена (и много от тях предпочитат това да си остане така), но ако някой кара Toyota в Саудитска Арабия, то тя е от фамилията Джамийл, която е един от най-големите дилъри на автомобилопроизводителя.

Чашата кафе от Starbucks в Истанбул или Аман е благодарение на фамилията Алшая. Всъщност девет от 15-те семейства в класацията на Forbes са натрупали състояние от лицензионни права на чужди марки, най-вече американски. Състоянието на отделните фамилии е изчислено към 12 февруари 2016 г.  за индивидуалните милиардери и към 8 март 2016 г. за семейства.

Ето и кои са 10-те най-богати семейства в Арабския свят:

10. Шарбатли

Състояние: 1.7 млрд. долара

Страна: Саудитска Арабия
Източник на богатство: инвестиции, недвижими имоти

Покойният Хасан Абас Шарбатли основава през 30-те години на миналия век това, което днес е Al Nahla Group – конгломерат с дейност в сферата на автомобилното производство, храните и недвижимите имоти. Компанията притежава 40 млн. кв. м земя в Саудитска Арабия.

Той също така е основател на Riyad Bank и Saudi Arabian Refineries Company. Неговият син Абдулрахман, който е председател на Al Nahla, основава Citystars - голяма строителна компания в Египет.

8. Ахмед Салем Бугшан и фамилия

Състояние 1.8 млрд. долара

Страна: Саудитска Арабия

Източник на богатство: Pepsi, стомана

Ахмед Салем Бугшан е председател на едноименния конгломерат, едно от трите подразделения на Abdullah Said Bugshan Co. Неговият братовчед Халид управлява Saudi Bugshan.

Групата притежава половината от дейността по бутилирането и разпространението на Pepsi в Саудитска Арабия. Компанията също така произвежда строителни материали в Пенсилвания, Саудитска Арабия и Йемен, добива и петрол.

Вижте още: 30-годишният принц, който променя света

8. Алхокаир

Състояние 1.8 млрд. долара
Страна: Саудитска Арабия  
Източник на богатство: Търговия на дребно, търговски центрове

Братята Фаваз, Салман и Абдул Маджийд Алхокаир основават публичната компания Fawaz Alhokair Group през 1989 г. само с два магазина за мъжко облекло. В момента това е най-скъпата компания за търговия на дребно в Саудитска Арабия с 11 търговски центъра.

Тя също така държи франчайзинговите права за световни марки като Zara, Gap, Nine West и Topshop. Миналата година компанията обяви планове да листне на борсата подразделението си за управление на търговски центрове, но IPO-то бе отложено.

7. Халид Бугшан и фамилия

Състояние: 2 млрд. долара
Страна: Саудитска Арабия
Източник на богатство: Pepsi, недвижими имоти

Халид Бугшан е главен изпълнителен директор на базираната в Джеда Saudi Bugshan Group, едно от трите подразделения на Abdullah Said Bugshan Co., която е основана през 1923 г. от неговия дядо. През 1998 г. холдингът бе разделен между Халид и неговите двама братовчеди Ахмед и Абдула.

Saudi Bugshan запази 50% дял в дейността по бутилиране и дистрибуция на PepsiCo в Саудитска Арабия. (Неговият братовчед Ахмед притежава другите 50%). Saudi Bugshan има и компания за военно оборудване и е дистрибутур на гумите Bridgestone за Саудитска Арабия.

6. Ал Джабер

Състояние: 2.5 млрд. долара
Страна: Обединени арабски емирства
Стреоителство, производство

Обаид Ал Джабер основава базираната в Абу Даби Al Jaber Group през 1970 г., сключвайки доходоносни стрителни договори с правителството на Обединените арабски емирства. Групата е положила 7 000 км пътища в ОАЕ и е най-големият работодател в частния сектор в страната с над 60 000 служители.

Главен изпълнителен директор на групата обаче е човек, който не е член на семейството. Дъщерята на основателя Фатима Ал Джабер, която по образование е инженер, е главен оперативен директор, а Обаид Ал Джабер е председател.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg