Най-богатите хора в историята

39795
Най-богатите хора в историята

Кой е имал повече пари - Джон Д. Рокфелер или Чингис Хан? Това е един прост въпрос с много труден отговор.

От сп. Time са изготвили класация на най-богатите хора в историята, базирана на часове разговори с икономисти и историци.

Класацията е точен, но доста дискусионен опит да бъдат подредени най-богатите исторически фигури по тяхното икономическо влияние, признават от самото издание.


Ето и кои са 10-те най-богати хора в историята според тях:

10. Чингис Хан

Живял: 1162 -1227 г.

Страна: Монголската империя

Богатство: Много земя и почти нищо друго

Чингис Хан без съмнение е един от най-успешните военачалници на всички времена. Като лидер на Монголската империя, която в пика си се простира от Китай до Европа, той контролира най-голямата империя в историята.

Въпреки огромната му власт, според учените обаче Ченгис Хан никога не е трупал богатство. Точно обратното, щедростта му е била ключът към неговото влияние.

Според Джак Уедърфорд, автор на книга за Чингис Хан, монголските воини не са имали право да плячкосват за лична изгода. След като даден район е бил покорен, всичко, което се е вземало от там, се е описвало и след това е било разпределяно между войниците и техните семейства.

Чингис е получава дял от плячката, но това не го е направило богат. Той така и не построява палат за себе си и за семeйството си, нито храм или гробница, нито дори къща,” казва Уедърфорд. “Той е роден в юрта и умира в юрта.”

9. Бил Гейтс

Живял: 1955 - досега

Страна: САЩ

Състояние: 78.9 млрд. долара

Предвид факта, че Бил Гейтс е най-богатият жив човек, състоянието му е лесно за определяне.

От Forbes го оценяват към 2015 г. на 78.9 млрд. долара. Това е с около 8 млрд. долара повече от богатството на основателя на Zara Амансио Ортега, който е вторият най-богат човек в света.

8. Алън Руфъс (Алън Червения)

Живял: 1040 – 1093 г.

Страна: Англия

Богатство: 194 млрд. долара

Руфъс е племенник на Уилям Завоевателя и се присъединявам към него при Нормандското нашествие.

Той умира с 11 000 паунда, според авторите Филип Берсфорд и Бил Рубинстайн, което според тях се е равнявало на 7% от БВП на Англия по онова време. Сумата възлиза на 194 млрд. долара в пари от 2014 г.

Вижте още: 10 от най-богатите градове в историята

7. Джон Д. Рокфелер

Живял: 1839 – 1937 г

Страна: САЩ

Състояние: 341 млрд. долара

Рокфелер започва да инвестира в петролната индустрия през 1863 г. и до 1880 г. неговата компания Standard Oil вече контролира 90% от добива на петрол в САЩ.

Състоянието на Рокфелер е около 1.5 млрд. долара въз основа на данъчната му декларация от 1918 г. и на оценки на общото му богатство, което се е равнявало близо на 2% от БВП на САЩ за онази година, според данни на MeasuringWorth (САЩ няма официални данни за БВП преди 1932 г.)

Същият икономически дял би се равнявал на 341 млрд. долара през 2014 г.

6. Андрю Карнеги

Живял: 1835 – 1919 г.

Страна: САЩ

Състояние: 372 млрд. долара

Медиите говорят постоянно за Рокфелер, но Карнеги може би е най-богатият американец на всички времена. Шотландският емигрант продава компанията си U.S. Steel на Дж. П. Морган за 480 млн. долара през 1901 г.

Тази сума се равнява на малко над 2.1% от БВП по това време. Това дава на Карнеги еквивалент на икономическа мощ в размер на 372 млрд. долара през 2014 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg