Най-богатите индийци загубили 59 млрд. долара за година

2448
Най-богатите индийци загубили 59 млрд. долара за година

На фона на състоянието на световната икономика най-богатите индийци също обедняват. Общото богатство на индийските милиардери е намаляло с близо 20% от от миналата година, което се дължи на редица фактори, в това число нарастващата инфлация, падащите цени на акциите на компаниите и корупционни скандали.

Според класацията на най-богатите индийци на списание Forbes, общото състояние на стоте най-богати в Индия възлиза на 241 млрд. долара, в сравнение с 300 млрд. долара през 2010 г.

В тазгодишната класация на индийските милиардери попадат 57 души, или с повече от 10 в сравнение с миналата година. Десетимата най-богати разполагат общо със 113.6 млрд. долара, в сравнение със 150 млрд. долара през 2010 г.

Собственикът на Reliance Industries Group Мукеш Амбани е най-богатия индиец за четвърта поредна година с лично състояние в размер на 22.6 млрд. долара. Състоянието на Амбани обаче намалява 4.4 млрд. долара в сравнение с предходната година.

Най-губещият сред индийските милиардери е по-младият брат на Мукеш Амбани, Анил, чието състояние намалява със 7.4 млрд. долара по-малко от миналата година.

За първи път след дебюта си сред 10-те най-богати през 2004 г. Анил Амбани изпада от челната десетка, падайки до 13-то място. Състоянието на Анил се оценява на 5.9 млрд. долара, в сравнение с 13.3 млрд. долара през миналата година. Освен падащата стойност на неговите компании, той беше въвлечен в скандал с телекома 2G, след който трима от неговите ръководители попаднаха в затвора.

Други хора въвлечени в скандала с 2G са имотния магнат Рамеш Чандра, който губи повече от половината от богатството си, след като синът му беше арестуван през април, а акциите на Unitech поевтиняха значително. Той е сред хората, които загубиха статута си на милиардер през последната година.

Най-големият губещ в процентно изражение е Мадхусудан Рао от енергийната компания Lanco Infratech, чието състояние намалява със 78%.

Стоманения магнат Лакшми Митал остава на второ място с 19.2 млрд. долара, Състоянието му обаче намалява с 26% от миналата година.

Третият най-богат индиец е изпълнителният директор на Wipro Азим Премджи, който разполага с 13 млрд. долара, или с 26% по-малко в сравнение със 17.6-те млрд. долара, с които е разполагал миналата година.

В тазгодишната класация има 14 нови лица. Най-богатият дебютант е Аджей Калси, който се нарежда на 38-о място с лично състояние в размер на 1.39 млрд. долара.

Калси е основател на листната в Лондон петролна и газова компания Indus Gas, в която държи повече от две трети.

Въпреки че индийската икономика нараства със 7.7%, 100-те най-богатите индийци са загубили една пета от общото си богатство. Загубата отчасти се дължи на 10-процентния спад в основния индекс на индийската борса и поевтиняващата рупия.

Обвиненията в корупция, заедно със слабото състояние на световната икономика и нарастващите производствени цени също са засегнали търсенето и печалбите на компаниите, както и инвеститорското доверие във фондовите пазари.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Capatin
# 0
13:12 | 17 December 2011
Lenairng a ton from these neat articles.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...