Най-богатите монарси

56471
Най-богатите монарси

Поне 9 млрд. долара трябва да притежава един монарх, за да се нареди сред десетте най-богати владетели в света. За своята класация Forbes все предвид не само финансовото състояние, но и династическите имоти и колекции на монарсите. След крайното класиране седем близкоизточни и двама европейски владетели попаднаха в класацията:

10. Султанът на Омана Кабус бин Саид Ал Бусаид

Възраст: 71


Начало на управлението: 1970

Състояние: 9.48 млрд. долара

Създателят на Султаната Оман, възникнал след сливането на Султаната Мускат и имамата Оман, е един от притежателите на големи петролни състояния. Голяма част от богатството му е построеният през 1972 г. кралски дворец Касър Ал Алам, с изглед към главното пристанище на Мускат и няколко яхти (включително 155-метровата "Ал-Саид").

9 Емирът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани

Възраст: 60

Начало на управлението: 1995

Състояние: 11.06 млрд. долара

Настоящият емир на Катар дойде на власт чрез преврат, докато непредпазливият му баща бе на почивка в Швейцария. В Близкия изток емир Хамад има репутацията на прогресивен лидер. По негово време Катар стана първата страна в региона, която даде право на глас на жените. Растежът на и без това значителното му богатството той осигури, като реформира нефтената и газовата индустрия на страната и създаде идеална среда за чуждестранни инвестиции от най-големите минни компании в света.

8.Емирът на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер Ал Сабах

Възраст: 82 години

Начало на управлението: 2006

Състояние: 14.22 млрд. долара

Основните приходи на шейх Сабах идват от петрола - 188 млн. долара годишно. Въпреки това, емирът добре осъзнава, че петролните ресурси се изчерпват, така че сега се опитва да подготви страната си за живота в постпетролния период. Той започна икономически реформи, които са базирани на опростяване на правилата за приватизация на земя и улесняване на условията за привличане на чуждестранни инвестиции.

7.Кралица Беатрикс на Холандия

Възраст: 74 години

Начало на управлението: 1980

Състояние: 15.8 млрд. долара

Традиционно състоянието на кралицата на Холандия се оценява на 300 милиона долара, но това не включва акциите ѝ в компанията Royal Dutch Shell (около 25%), както и стойността на царските колекции произведения на изкуството и бижута. С всички тези богатства общото състояние на Беатрикс, наскоро обявила предстоящото си оттегляне, е 30 пъти над сочената сума.

6. Султана на Бруней Хасанал Болкиах

Възраст: 65 години

Начало на управлението: 1967

Състояние: 37.92 млрд. долара

Най-забележителната собственост на султана на Бруней (освен петролът) е колекцията от автомобили, в която има между 3000 до 6000 превозни средства, много от които са направени в ограничени количества или дори в един екземпляр. Прочут е и дворецът на султана Истана Нурул Иман (Дворец на светлината) с площ от над 200 000 квадратни метра, с 1788 апартамента и 257 бани.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

.
# 0
12:01 | 31 January 2013
объркали сте сумата в точка 5 ....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg