Най-дискретната голяма банка, за която никога не сте чували

3998
Най-дискретната голяма банка, за която никога не сте чували

Дискретната банка CLS Bank International (CLS Bank) постави нов рекорд със сетълмента на 1 960 492 валутни сделки на 23 септември на обща стойност 8.992 трлн. долара. Никак не лошo за банка с идеална цел, пише Forbes. Банката дори вече е качила рекордните данни на сайта си. Това обаче не е поредната саморекламираща се финансова организация.

Докато регулаторните органи по света търсят начини за намаляване на риска, CLS Bank предлага интересен модел, който обаче показва колко мисъл, време и решителност са необходими при трансграничните сделки.

Банката на практика сключва валутни сделки като например йена срещу евро или долар срещу британски паунд, в реално време, независимо в кои часови зони се намират банките участници по сделките.

CLS е създадена за да намали риска, при който банка от Европа може да фалира преди пазарите в Америка да отворят, като по този начин изолира американската страна по валутната сделка и остави американската банка със загуба. Този риск е се нарича Herstatt на името на германската банка, на която й се случва точно това през 1974 г.

На 26 юни 1974 г. лицензът на банка Herstatt е отнет от германските регулаторни органи в края на банковия ден (4:30 часа местно време) заради липса на доходи и капитал, които да покриват нейните задължения. Някои банки обаче вече са били сключили валутни сделки с Herstatt и са били платили германски марки на банката през деня, смятайки, че ще получат щатски долари по-късно същия ден в САЩ. След 4:30 следобед в Германия и 10:30 сутринта в Ню Йорк обаче Herstatt спира всички плащания в долари, като по този начин нейните партньори остават с празни ръце.

На фона на бързо глобализиращата се икономика този риск се отчита като сериозен, но CLS Bank започва да развива дейност чак през 2002 г.

Посредством своите услуги CLS Bank елиминира риска по сетълмента на валутни сделки от името на 72 банки в 17 валути. Всяка страна, чиято валута се покрива от услугите на CLS, трябва да приеме закони, признаващи окончателността на сетълмента. След като дадена транзакция е минала през банката, тя не може да бъде отменена от националните или други политически органи.

Основният регулатор на CLS е Федералният резерв на САЩ, който работи с другите централни банки, чиито валути са включени в услугите й.

Технологията, по която работи банката, е разработена от IBM и е усъвършенствана през годините. Например при сделките за 8.9 трлн. през миналата седмица, банките участнички е трябвало да участват само с 54 млрд. долара, заради многостранната мрежа на CLS Bank.

Услугите на банката покриват всички основни валути, а Мексико и Израел са страните присъединили се най-скоро към нейната мрежа; Тайланд, Турция и Чили вероятно ще са следващите, а страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай) се очаква да ги последват.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg