Най-добре и най-зле представящите се световни индекси за тази година

1576
Най-добре и най-зле представящите се световни индекси за тази година

Определено можем да кажем, че световните индекси са се представяли изключително добре от началото на годината.

В тази насока най-добре представящите се индекси за този период са регистрирали ръст от по над 20%.

Лидери в класацията за периода са малките развиващи се пазари, като Египет и Виетнам, отбелязали повишения съответно от 28.2 и 23.7% от началото на годината до момента.

Не точно така обаче стоят нещата, ако върнем една година назад. За този период най-добре представящият се пазар е донесъл възвращаемост от едва 13.4% и това е филипинският.

На второ място по представяне за последните 12 месеца е Тайланд с 7.6%, следван от Мексико с 4.3% и Индонезия с 3.7%.

Тоест, можем да кажем, че последната една година не е била особено положителна за глобалните инвеститори, като изключение правят месеците от началото на новата година.

По отношение на най-зле представящите се индекси от началото на годината това логично са тези на европейските страни в най-голяма степен засегнати от кризата.

Испания е на първо място по негативен тренд за периода със загуба от 22.9% за основния индекс там. Тя е плътно следвана от Гърция с 19.15%.

Аржентина, Италия и Португалия са другите страни попълващи списъка на най-зле представящите се индекси от началото на годината със загуби от по над 10%.

Същите европейски страни, но в малко по друг ред, попълват класирането на най-лошото представяне в света за последната една година.

Тук лидер по този показател в негативната класация е Гърция – със загуба за пазара от 58.6%. Страната е следвана от Испания и Аржентина със загуби от по 37.2%. Пазарите на Италия, Австрия и Португалия са други европейски регистрирали понижения от по над 30% за последните дванадесет месеца.

На фона на изнесените данни е добре да видим къде стои родния ни пазар по представяне. Индексът на сините чипове SOFIX, приеман за представителен за пазара е отбелязал понижение от 5.7% през тази година на фона на силното представяне на малките развиващи се пазари.

Загубата на индекса ни поставя на 8-мо място по най-лошо представяне в света между пазарите на Русия и Канада съответно с понижение от 6.7 и 5.6%.

За последната една година пък индексът Sofix е загубил близо 30% от стойността си, което е близо до загубите на най-засегнатите от кризата европейски пазари, въпреки прокламираната финансова стабилност и валутния борд в страната ни.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Eddy
# 0
16:06 | 18 June 2012
I came, I read this aritcle, I conquered.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg