Най-добрите банки от началото на кризата

5241
Най-добрите банки от началото на кризата

Пейзажът в световния банков сектор се промени драстично, откакто финансовата криза се усети в световен мащаб преди пет години.

От авторитетното финансово издание The Banker са изготвили класация на водещите банки в света, която показва, които банки са се справили най-добре от кризата насам.

От изданието отбелязват, че няма идеален показател за оценяването на представянето на една банка. Капиталът от първи ред (Tier 1) е избраният от The Banker показател за основната класация на 1000 най-добри банки в света на изданието, тъй като той дава представа за силата и финансовата стабилност на една банка.

Както обаче световната финансова криза показа, големите банки с високи абсолютни нива на капитала могат да се сблъскат с трудности, ако имат слабо управление на риска, качеството на активите им се влошава или изпаднат в ликвидна криза.

Същите тези банки може да са били сред най-добре представящите се по отношение на възвращаемост на собствения капитал и печалбата, когато пазарите процъфтяваха преди кризата, но не се справяха толкова добре през трудните времена, а някой дори натрупаха големи загуби. По-добър вариант е банка, която печели стабилни печалби в дългосрочен период, вместо такава, която се представя много силно в по-кратък период след което се сблъсква с проблеми.

В същото време банките, които просто държат огромни количества капитали е малко вероятно да постигнат тази цел.

От инвеститорска гледна точка и от гледна точка на общото добро състояние на финансовата система най-добрите банки са тези, които намират средното положение между притежанието на достатъчен капитал, за да бъдат сигурни и в същото време не чак толкова много капитал, за да не могат да носят ефективна доходност.

Имайки предвид това от The Banker са проследили представянето на банките по пет различни показателя за последните четири години от кризата и са комбинирали резултатите в обща класация.

Петте показателя, които са използвани за изготвянето на общата класация, са промяната в капитала от първи ред, средна възвращаемост на активите, промяна в активите, средна възвращаемост на капитала и съотношение между капитала и активите.

Логиката зад използването на тези съотношения е, че капиталът от първи ред и общите активи представляват ръста; печалбите са представени от възвращаемостта на капитала и активите; а ливъриджът е представен от съотношението между капитала и активите.

Резултатите от този експеримент са доста любопитни. Банките, които обикновено са в челото на класацията на Топ 1000, не повтарят същото представяне в тази отделна класация.

China Construction Bank (CCB), например, което е класирана след ICBC в класацията Топ 1000 (CCB е пета, ICBC е първа) оглавява класацията на най-добрите банки от кризата насам. Всъщност първите челни места в класацията са заети от китайски банки.

Същото се случва и с другите от челото в класацията Топ 1000. Британската банка HSBC например е чак на четвърто място в класацията на най-добрите банки в Западна Европа от кризата насам. Руската Номос-банк пък е най-добрата банка от кризата насам в Източна Европа (банката е на 331-во място в Топ 1000). Сбербанк заема второто място за Източна Европа, въпреки че в Топ 1000 е много по-напред от Номос-банк на 34-о място.

Axis Bank (заемаща 172-о място в Топ 1000) е най-добрата банка от кризата насам в Азия, с изключение на Китай и Япония.

Така според класацията на The Banker най-добрата банка в света от кризата насам е China Construction bank Corporation с общ резултат от 111 точки. Второто място е за Industrial and Commercial Bank of China (108), а челната тройка се оформя от Bank of Communications (107).

Четвъртото място отново е за китайска банка и това е Bank of China със 104 точки. След нея се нарежда Wells Fargo, която успява да изпревари заемащата шестото място Agricultural Bank of China.

Местата до десето се попълват от JPMorgan Chase & Co, Goldman Sachs и HSBC Holdings, респективно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg