Най-добрите банки в света

4976
Най-добрите банки в света

Световната банкова индустрия предлага разнообразие от финансови услуги - потребителски, корпоративни, инвестиционни, но с толкова много играчи на на пазара кои са най-добрите във всеки сегмент?

В търсене на отговор на този въпрос списание Global Finance класира най-добрите банки в света както по обективни, така и по субективни критерии. Обективните критерии включват ръст на активите, рентабилност, географско позициониране, стратегически връзки, развиване на нови видове дейност и иновативност по отношение на продуктите. Субективните критерии включват анализатори на акции и кредитен рейтинг.

Global Finanace също така определя най-добрата банка в 123 страни като за България това е Райфайзенбанк България.

Най-добра банка за частно банкиране

Credit Suisse - Цюрих, Швейцария

Банките за частно банкиране предлагат финансови услуги като инвестиции за частни клиенти, които влагат значителни активи. Това е различно от банкирането на дребно, тъй като дейността се развива по-скоро на лично ниво, отколкото на масова основа. Базираната в Цюрих Credit Suisse е най-добрата банка за частно банкиране в света, според Global Finance.

Най-добра банка за корпоративни услуги

JPMorgan Chase - Ню Йорк

Избрана също така и за най-добрата банка в САЩ от Global Finance JPMorgan има пазарна капитализация от около 173 млрд. долара. Търговското подразделение на банката предлага услуги за корпорации, общини, финансови институции и организации с идеална цел.

Най-добра банка в сферата на търговските финанси

BNP Paribas - Париж

Услугите на банките, свързани с търговското финансиране, са насочени към капитала, нужен за извършването на международна търговия, осигуряването на финансиране между вносителите и износителите посредством кредитни писма и намаляването на риска при тези сделки.

BNP Paribas има присъствие в 85 държави, според банката. Дейността на банката финансира различни дейности, подсигурява получаването на плащанията, намалява политическия риск, управлява ликвидността и има за цел да намали рисковете от обменните курсове.

Най-добра банка за потребителски услуги

HSBC - Лондон

Понятието „потребителска банка" е традиционното определение за банка, която приема депозити, отпуска заеми и предлага свързани с тях услуги като персонални спестовни и разплащателни сметки. HSBC има около 8 500 офиса в 86 страни и потребителска база от около 41 милиона души по цял свят, според компанията.

Най-добра банка за управление на активи

State Street Global Advisors - Бостън

Известно още като инвестиционно управление този тип банки управляват ценните книжа и активите на инвеститори (както частни така и корпоративни) с цел постигането на определени инвестиционни цели. Инвестициите могат да варират от акции и облигации, до недвижими имоти и валути. State Street има 2 763 институционални клиенти с 1.6 трлн. долара активи под управление, към 30 юни, 2009 г..

Най-добра форекс банка

Deutsche Bank - Франкфурт

Форекс банките се занимават с международни сделки като внос на стоки, търговия с чужда валута, закупуването на недвижимо имущество в други държави и дори персонални пътувания. Най-голямата дейност, която развива една форекс банка закупуването и продажбата на валути. Базираната във Франкфурт Deutsche Bank има един от най-големите дялове от форекс пазара в света, според компанията.

Най-добра банка за управление на средства

Citi - Ню Йорк

Когато една банка предлага услуги по управление на средства, това обикновено става под формата на банкови и разплащателни сметки за големи компании, включително услуги като автоматизирана клирингова къща. Citigroup разполага с подразделение, което се занимава предимно с управление на парични потоци и организиране на счетоводния процес.

Най-добра инвестиционна банка

J.P. Morgan - Ню Йорк

Подразделението за инвестиционно банкиране на JPMorganChase оглавява тази категория. Банката развива дейност на всички континенти предлагайки консултиране при M&A сделки, капиталови пазари, брокерски услуги, преструктуриране, риск и проучване. JPMorganChase е консултирала 127 M&A сделки по цял сват на стойност 321 млрд. долара през първото полугодие на 2009 г.

Най-добра банка попечител

The Bank of NY Mellon - Ню Йорк

Банките-попечители се занимават с попечителството на финансови активи. Bank of New York, която по-рано тази година беше определена от Global Finance като най-сигурната банка в САЩ, има 35.6 млрд. долара пазарна капитализация. Банката разполага с 20.7 трлн. долара активи под попечителство или управление, според финансовата институция.

Най-добра банка на развиващите се пазари

Standard Chartered Bank - Лондон

Банките опериращи на развиващите се пазари са обвързали по-голяма част от дейността си и/или печалбите си с развиващите се икономики по цял свят. Standard Chartered развива дейност вече над 150 години в Азия, Африка и Близкия изток като предлага потребителски банкови услуги, услуги на едро, ислямски и услуги за малкия бизнес.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg