Най-добрите колежи в САЩ

1508
Най-добрите колежи в САЩ

Избирането на учебно заведение, където да продължите образованието си, е важна задача. Много българи избират САЩ за страна, където да получат дипломите си.

В продължение на години информацията за колежите в САЩ е била монополизирана от едно издание - U.S. News & World Report.

Тази година списание “Форбс” предлага алтернатива и излиза със собствена класация на колежите в страната.

Класацията, която списанието прави за пръв път, но за в бъдеще ще съставя всяка година, е изготвена в сътрудничество с д-р Ричард Ведър от Университета в Охайо, с американския Център по достъпност и продуктивност на колежите и с помощта на анкета сред 7 млн учащи. Проучени са 569 колежи, като най-важните критерии са качеството на образованието в тях и постиженията на възпитаниците им след завършване.

За да съставят подреждането, авторите се опитват да се поставят на мястото на учениците и си задават въпросите, които ги вълнуват: Колко добри са преподавателите? Как този колеж ще ми помогне да постигна успех в кариерата? Ако трябва да взема заем, ще затъна ли в дългове? Какви са шансовете ми да се дипломирам след 4 години? Познат ли е университетът извън страната?

Начело на списъка е Princeton University (на снимката). Проучването показва, че се предпочитат по-малките учебни заведения, с по-малък брой студенти, а най-големите колежи в САЩ са класирани доста назад.

Впечатление правят имената на някои неизвестни училища, които се подреждат доста напред – например Wabash College, малък мъжки колеж в Индиана, който приема само 250 момчета на година, е на 12-о място, непосредствено преди реномирания Centre College.

Някои известни училища изненадащо се класират доста назад - например университетите в Пенсилвания (номер 61), Джорджтаун (76), Корнъл (121) и Дартмут (127). Изследванията показват, че студентите в тях натрупват значителни дългове по време на обучението си, а голяма част (особено в Дартмут) не са доволни от качеството.

За разлика от други класации, “Форбс” не разделя колежите на категории по профил на обучението и така нататък.

И така, ако мислите да учите в САЩ или познавате някой, който има такова желание, посъветвайте го да се замисли над тези десет колежи, защото те са най-добрите, според „Форбс“.

1. Princeton University

2. California Institute of Technology

3. Harvard University

4. Swarthmore College

5. Williams College

6. United States Military Academy

7. Amherst College

8. Wellesley College

9. Yale University

10. Columbia University

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg