Най-добрите летища в света за 2014 г.

18052
Най-добрите летища в света за 2014 г.

Често в отличителен белег на големия град се превръща летището: това е първото нещо, което пътуващите виждат, веднага след пристигането си, и мястото, на което прекарват дълги часове в очакване на полета си. Кои са на -добрите през 2014 г. показват годишните награди World Airport Awards, връчвани от Skytrax.

Skytrax основава класацията си на допитване до 12.85 млн. пътници от 110 националности и включва 410 летища по света. Летищата получават оценки в 40 категории, включително обслужване, пазаруване, сигурност и имиграцията.

Вижте още:  Най-скъпите полети в света


10.Лондонското летище „Хийтроу“.

Пътници на година: 69.4 милиона

Предимства: Въпреки че кметът на Лондон Борис Джонсън заяви, че летището "прави ужасно впечатление от Великобритания на туристите", то все пак успя да влезе в топ 10 на SkyTrax.

Третото най-натоварено летище в света през 2011 г., „Хийтроу“ е победител в категорията "Най-добри магазини" и "Най-добър терминал." За продължилото 19 години проектиране и строителство на терминал Т5, който отвори врати през 2008 г., бяха похарчени 6.2 милиарда долара.

Хийтроу получили 4 и 5 звезди от Skytrax за своята лекота на използване и за достъпност на информацията за полетите, обществения транспорт, ефективността на работата на персонала на летището и др.

9. Международно летище Ванкувър

Пътници на година: 18 милиона

Предимства: това е най-малко натовареното летището от всички 10 победители и е известно със своя Музей на народното творчество на тихоокеанското крайбрежие на Канада.

За четвърта поредна година летище Ванкувър бе обявено за най-доброто летище в Северна Америка и напълно оправдава парите, инвестирани в разширяване на територията му (около 1.4 милиарда долара). Качеството на работа на летищния персонал също получи висока оценка. Доброволци в зелени униформи помагат на туристите да се ориентират из сградата на летището.

8. Летище Цюрих

Пътници на година: 24.8 милиона

Предимства: летището в Цюрих е най-голямото и най-натовареното международно летище в Швейцария. През 2003 г. сградата на летището бе разширена значително: бе построен нов терминал и бе пуснат напълно автоматизиран подземен влак, наречен Skymetro, който отвежда туристите в града.

Разположено на 11 км северно от центъра на Цюрих, летището получи висока оценка от Skytrax за организиране на охраната, контрола на имиграцията, а срещу определено заплащане можете да ползвате услугите на носач, който да отнесе багажа ви където пожелаете.

7. Международното летище Пекин

Пътници на година: 78.7 милиона

Предимства: през международното летище в Пекин преминават приблизително 78 милиона души на година, което го прави второто най-натоварено летище в света.

Ето защо в Пекин тече изграждането на ново летище, което по своя мащаб ще надхвърли летищата „Джон Кенеди“ в Ню Йорк, „Ла Гуардия“ и Нюарк взети заедно.

Най-високата сграда в китайската столица - Терминал 3, открит през 2008 г. за Олимпиадата в Пекин, получи наградата в категорията "Най-добър терминал". А пекинският Langham Place Hotel бе определен за втория най-добър хотел на летище в света.

6. Международното летище Токио - Ханеда

Пътници на година: 62.6 милиона

Предимства: С откриването на третия международен терминал на летище Ханеда през 2010 г. капацитетът на летището достигна 90 милиона пътници годишно.

Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта обяви плановете си за разширяване на новия терминал, и още през март 2014 бяха построени допълнителни паркинги, 8 изхода и хотел.

Летище Токио-Ханеда бе избрано за най-доброто местно летище от Skytrax в света и бе похвалено за чистотата на терминалите си, магазините и организирането на безопасността на пътниците.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ivo angelov
# 0
23:04 | 2 April 2014
proiznasa se -skiphol
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg