Най-добрите страни за правене на бизнес

1135
България заема 44-то място в класацията на най-добрите страни за правене на бизнес, изготвена от Forbes. Румъния изпреварва страната ни само с няколко места, за да се нареди на 40-то място по този показател.

Комбинацията между ниска инфлация и ниска безработица, фокус върху предприемачеството и по-ниски данъци правят Дания най-доброто място за бизнес, според Forbes. Тези компоненти, заедно с високите оценки за иновации и технологичен напредък помагат на страната да оглави третата годишна класация, известна преди това като Forbes Capital Hospitality Index.

За да бъдат избрани най-добрите, от Forbes са анализирали бизнес климата в повече от 120 национални икономики, като фокусът е бил поставен върху степента на личната свобода като например правото на участие в свободни и честни избори или свободата на изразяване и организация.

Защитата на инвеститорите разглежда правото на парично искане от страна на миноритарните акционери в случай на корпоративни злоупотреби, докато корупцията разглежда броят и честотата на злоупотребите с корпоративни активи за лична облага. Тези фактори, заедно с икономическата политика, подкрепяща свободната търговия и ниската инфлация, създават обща представа за това доколко една страна е подходяща за капиталови инвестиции.

Дания оглавява класацията за 2008 г. като се изкачва с три места в сравнение с предходната година. Ирландия прави огромен скок от 19 места, за да достигне до втората позиция. Финландия се придвижва с четири места нагоре до третото място, докато САЩ се смъква с три места до четвъртото. Големите скокове в класацията са реализирани от държави като Ирландия и Естония (24 места нагоре до номер 10) и Саудитска Арабия (37 места нагоре до номер 47), които са ограничили бюрокрацията, пречеща на предприемачите, които се надяват да правят бизнес в рамките на техните граници.

Бизнесът продължава да се възползва от ниските корпоративни данъци в Ирландия, а фармацевтичната компания Shire беше последната, която се премести от Обединеното кралство в Ирландия през април. Телекомуникационната компания Skype, която е и дъщерна на Ebay, нарича Естония свой дом, благодарение на очертаващия се профил на страната като технологичен център на Прибалтика.

Независимо от по-високата инфлация в следствие на бума на износа на петрол, Саудитска Арабия успява да се справи с пазарните си проблеми и да увеличи правата на инвеститорите, като се превръща от петролна страна в инвестиционен център на Близкия Изток.

Индия (13 места надолу до номер 64) и Китай (две места надолу до номер 79) губят позиции в тазгодишната класация, след като политическата нестабилност в двете страни показва съпротива за увеличаване на личните свободи.

Скандали в банковия сектор и по-големите препятствия пред инвеститорите водят до падане в класацията на развити страни като Германия (9 места надолу до номер 21) и Франция (9 надолу до номер 25). В същото време антибюрократични лидери като президентът Лех Качински и министър-председателят Мирек Тополанек успяват в налагането на реформи, насочени към по-успешното функциониране на бизнеса в Полша (6 нагоре до номер 33) и Чехия (без промяна на 29).

Япония регистрира един от най-големите сривове в класацията падайки от с 21 позиции до 24 място.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg