Перуанското кафе бе признато за най-доброто в света на провелия се в град Анахейм (САЩ) 22-ри панаир на Щатската кафе асоциация - Speciality Coffee Association of America, съобщи в сряда държавната информационна агенция на Перу Andina.

Авторитетното жури даде на кафето от подножието на Андите палмата на първенството за „вкус и аромат" сред други 139 претендента от 25 държави.

„Горди сме, че победихме много други известни производители, в това число от Колумбия, Гватемала и Кения. Заслуженото признание ще подпомогне бъдещото развитие на кафе-отрасъла в нашата страна, с който се препитават 160 хил. семейства", заяви пред агенцията президентът на Националното управление на Перу по производство на кафе Сезар Ривас.

Победителят в панаира е органично кафе, сорт „Арабика", отглеждано без употребата на вредни химикали и пестициди на височина от над 1 700 метра надморска височина - в долината Сантия в перуанския регион Пун в южните части на страната.

Перу е на челна позиция в света по добив и износ на органично кафе.