Най-етичните вериги магазини

7918
Най-етичните вериги магазини

От Ethisphere Institute в Ню Йорк са изследвали 145 компании от цял свят, принадлежащи към 36 индустрии.

Те са класирали тези компании на база репутация, етичност, корпоративно управление, лидерство в сектора и социална отговорност.

Ето кои са най-социално отговорните вериги магазини, според изследването:

Kesko

Финландия

Компанията ръководи над 1000 хранителни магазина, които се посещават от 900 000 клиенти на ден.

През февруари тя получи наградата „Най-добро корпоративно управление във Финландия“ от списание World Finance. Kesko бе и в списъка на 100-те най-устойчиви компании в света през 2012 година, като това 8-мо поредно участие в списъка.

Safeway Inc.

САЩ

Това е втората най-голяма верига супермаркети в Северна Америка, има 1 702 магазина в САЩ и Западна Канада.

Магазинът си партнира с американското Министерство на земеделието по програма, която помага на американците да избират по-здравословна храна.

SONAE

Португалия

Това е най-големият частен работодател в Португалия. През 2010 г. получи международна награда за качеството на продуктите, които предлага.

The Co-operative Group

Великобритания

Това е 5-ият най-голям хранителен магазин на Острова, има над 3000 обекта в страната. Компанията се ръководи от собствениците, а не от акционери.

Wegmans

САЩ

Фамилният бизнес има 77 хранителни магазина. Магазинът е в класацията на сп. Fortune на най-добрите работодатели, откакто тази класация съществува (1998 г.).

Whole Foods Market, Inc

САЩ

Това е 9-ата най-голяма верига магазини в САЩ. Има над 300 магазина в 38 щата.

Предлага био и органични продукти и е сред 25-те „най-зелени“ марки в САЩ.

Costco

САЩ

Това е втората най-голяма верига магазини в САЩ. Известна е с това, че плаща над средното за служителите си и и в резултат те рядко я напускат и са в челните места на класациите за най-щастливи служители.

Marks and Spencer

Великобритания

През 2007 г. компанията начерта план от 100 точки за 5 години, с който цели да стане компания, която не излъчва вредни емисии, не замърсява, осигурява етична търговия и промотира доброто здраве.

Target

САЩ

Базирана е в Минеаполис. Това е втората най-голяма верига за търговия на дребно. През 2011 компанията зае 3 място в класацията на сп. Форбс на компаниите с най-добра репутация в САЩ.

Best Buy

САЩ

Компанията има над 4000 магазина по света. Продава потребителска електроника и е на 40-то място в класацията на Environmental Protection Agency и на 6-то място сред търговците на дребно.

OfficeMax

САЩ

Компанията има над 1000 магазина в САЩ и Мексико. Предлага консумативи за офиси. От 2007 г. се ангажира в кампанията „Осинови класна стая“, като осигурява на над 1000 учители консумативи за 1000 долара всяка година.

Petco

САЩ

Базирана е в Сан Диего и предлага стоки за вашия домашен любимец. Има над 1000 магазина. През 2004 г. започна инициатива „Първо помислете за осиновяване“, с което намери дом на над 3 милиона бездомни животни.

Компанията предлага и био продукти за животни.

Ten Thousand Villages

САЩ

Компанията помага на таланти от развиващи се страни да намерят пазар за своите изделия ръчна изработка.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

pp
# 0
09:04 | 30 April 2015
Компанията се ръководи от собствениците, а не от акционери. Неграмотно написано. Акционерите са също собственици - на акционерно дружество.
khehf
# 1
08:03 | 24 March 2012
a CBA
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg