Най-евтините европейски столици

4011
Най-евтините европейски столици

За повечето туристи „евтина Европа" предизвиква скептична усмивка. Да си припомним само цената на ЖП-билетите в Германия. Но ЕС е добър с това, че границите му постепенно се разширяват, обхващайки все повече страни и столици с техните уникални култури.

Независима туристическа асоциация в Европа определи кои са най-евтините столици за живеене на Стария континент.

За да дефинира понятието "комфортно ниска цена" на живот,експертите се базирали на нивото на затруднения, с които ще се сблъска туристът при предвижването си между два града и между два района в един и същи град. Ако това ниво е над 40%, това означава „много трудно". Но то може да се компенсира от помощни фактори като цените на храната и транспорта и ниско ниво на корупция.


Най-евтин се оказа животът в Сараево, Босна и Херцеговина. Нивото на затруднения за туристи тук е 40%, т. е. много високо, но пък те се компенсират от евтиното образование и ниските дневни разходи.

Втора е Тирана, Албания. Нивото на затруднения за туристи отново е 40%, но в албанската столица храната и медицинските услуги са най-евтините в Европа.

Челната тройка завършва София. Родната столица е по-гостоприемна за туристите, като нивото на трудностите е 30%. В нея се предлагат най-евтините услуги и... подкупи. Уви, по ниво на корупция (3.6 пункта) сме изпреварени само от Скопие (4.1 пункта) и стоим редом със столиците на Молдова - Кишинев и румънската Букурещ ( и двете с 3.7 пункта).

В класацията следва Прищина, Косово с евтините си храни и образование.

Пета е македонската столица Скопие, която се отличи с евтините алкохол и цигари и висока корупция.

Най-евтини обаче са алкохолът и цигарите в Букурещ, Румъния, която зае шесто място.

На седмото, последно място, се нареди Кишинев, Молдова с най-евтини храни и алкохол.Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg