Най-глупавите моменти в бизнеса - 2009 г.

4206
Най-глупавите моменти в бизнеса - 2009 г.

Всяка година CNN прави класация на най-глупавите моменти в световния бизнес. Ето кои са гафовете на 2009 г.:

Chrysler

Chrsyler закри 25% от дилърствата си в страната и то по брутален начин. Компанията уведоми по пощата съответните представителства, като писмата бяха разпратени в същия ден, в който новината бе обявена официално. Това означава, че голяма част от служителите са разбрали за съдбата си от пресата, а не от компанията.


GM също закри доста дилъри, но им даде около година, за да приключат с операциите си, докато тези на Chrsyler разполагаха с по-малко от месец, в който трябваше да се отърват от инвентара си, често на безценица.

Търговията с безполезните акции на GM

GM не успя да продаде достатъчно коли, за да се спаси от фалит, но безполезните й акции продължиха да се търгуват и след това.

Старата версия на компанията, която сега се нарича Motors Liquidation, бе натоварена с дълговете на GM, с ненужните заводи и дилърства, както и със старите акции, които се търгуват под символа MTLQQ и струват около 60 цента.

Най-странното е, че има търсене, въпреки че от SEC предупредиха, че веднага щом процедурата по фалита на компанията се финализира, акциите няма да струват абсолютно нищо.

През август изтъргуваният обем по позицията на MTLQQ бе по-голям, отколкото при някои сини чипове като Procter & Gamble, Coca-Cola и Apple

Китайски студенти се смеят на Гайтнър

 

След своя лекция в Университета в Пекин, при първото си посещение в Китай, държавният секретар на САЩ отговори на въпроси на студенти. Запитан за сигурността на китайските инвестиции в САЩ, Гайтнър без да се замисли бързо отговари „Те са абсолютно сигурни", при което аудиторията избухна в смях.

Компания плаща заплата на човек, който не работи в нея и то цели 5 години

 

Американецът Антъни Арматис може да влезе в затвора за шест години, заради глупостта си, но изглежда, че той не е най-глупавият в историята. През 2002 г. той приема работа в компанията Avaya, но после се отказва. Оказва се обаче, че информацията му е изпратена в счетоводния отдел на фирмата и те започват да му изплащат шестцифрена заплата, въпреки че той не работи там.

Това продължило цели 5 години. Арматис бил разкрит, когато се опитал предсрочно да изтегли пари от пенсионната си застраховка. Той се признал за виновен и сега трябва да върне 470 995 долара, а през януари ще стане ясно дали ще влезе и в затвора.

Реформата за кредитните карти се проваля

През май Барак Обама подписа реформа за кредитните карти, която бе отпразнувана като победа на потребителите над практиките за увеличаване на лихвите.

Имаше обаче един съществен проблем - законодателите дадоха срок за въвеждане на програмата - февруари 2010. Междувременно, картоиздателите повишиха лихвите, въведоха нови такси и намалиха кредитните лимити.

От декември 2008 до юли 2009 средната лихва по кредитни карти се е повишила с 13% до 23%, като поне за сега, потребителите само са пострадали от реформата.

AIG: Най-твърдоглавият CEO на света

 

Новият изп. директор на AIG Робърт Бенмош е известен с хапливия си език, но в AIG той мина всички граници.

Още на първата си среща със служители на компанията той нарече членовете на Конгреса „банди луди хора" и заяви, че ако го извикат да дава показания, ще им каже да си „го заврат там където слънчевата светлина не достига". Също така, той заяви, че разследващият компанията Андрю Куомо не заслужава да бъде в правителството.

Освен обиди, той предяви и претенции, настоявайки за личен самолет. По-късно пък Бенмош заплашваше, че ще напусне работа, заради ограниченията, които правителството наложи на възнагражденията за мениджмънта на компании. Обикновено е трудно да направиш така, че хората да застанат на страната на политиците и конгресмените, но Бенмош успя.

Защитата на Бърни Мадоф

Какво наказание поиска адвокатът на Бърни Мадоф (човекът, който завлече хора с близо 20 млрд. долара)? Ира Лий Соркин предложи на съдията 12 години, като каза, че за 71-годишния й клиент, това е почти равнозначно на доживотна присъда. Съдията не се трогна и даде 150 години на Мадоф.

Кен Луис напуска Bank of America

 

През осемте си години начело на банката, Луис направи много добри сделки и създаде най-голямата компания за финансови услуги в САЩ.

С последните си две придобивания обаче, той оплеска нещата - това бяха гигантът с токсични активи Countrywide и затъналата в проблеми Merrill Lynch. През октомври Луис заяви, че напуска (със „златен парашут"). Той ще бъде в компанията до края на тази година, а желаещи да го заместят няма.

Продават Silverdome за по-малко от цената на една къща

 

Стадионът Silverdome е била домакин на Super Bowl, на концерти на Майкъл Джексън, на посещение на Папата и т.н. Silverdome има 80 000 седящи места и е построен през 1975 г. за 55.7 милиона долара. Когатo отборът Detroit Lions се премести на стадион Ford Field през 2002 обаче, Silverdome остана почти неизползван и издръжката му стана нерентабилна. През ноември канадска компания го закупи в търг за смешната цена от 583 000 долара, което е около 1% от цената на построяването му!

Опит за връщане на данъци на стойност 15 трилиона долара

Американецът Марлън Мур попълнил фалшиви данъчни декларации от различни имена. Под три различни имена той настоявал държавата да му върне данъци в размер на съответно 5.959 трилиона долара, 2.975 трилиона долара и 6 трилиона долара. От свое собствено име Мур попълнил декларация, настоявайки за скромните 10 милиона долара.

Един от многото проблеми в случая е, че американското правителство е събрало данъци в размер на общо 2 трилиона долара през 2008, а Мур бе осъден на 2 години затвор.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Anisha
# 0
13:01 | 20 January 2012
Cheers pal. I do aprpeicate the writing.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg