Най-големите държавни инвестиционни фондове в света

6381
Най-големите държавни инвестиционни фондове в света

Към март 2015 г. държавните инвестиционни фондове по света са разполагали с активи под управление на стойност 7.1 трлн. долара, според Sovereign Wealth Fund Institute (SWFI). Стойността на активите нараства в сравнение с 3.4 трлн. долара в началото на 2008 г.

Фондовете инвестират в редица финансови активи, от акции и облигации до недвижими имоти и ценни метали, но всички имат една и съща цел – да максимизират дългосрочната доходност от техните инвестиции.

От всичките активи по света 4.29 трлн. долара се дължат на петролни и газови държавни инвестиционни фондове, които се финансират с приходите от енергиен износ. Най-известните примери в това отношение са богатите на петрол страни като Норвегия, Кувейт и Саудитска Арабия. Тези фондове имат за цел да действат като буфер на волатилността в цената на петрола, която се наблюдава в момента на пазарите, например.


Вижте и кои са най-големите държавни инвестиционни фондове в света, класирани от CNBC по общи активи под управление към юни 2015 г. Данните са на SWFI.

10. The National Social Security Fund (Китай)

Повечето страни имат само по един държавен инвестиционен фонд, докато Китай има четири. Един от тях е National Social Security Fund, който е създаден като решение на проблема с бързо застаряващото население на страната. Той управлява активи на стойност 236 млрд. долара.

Китай се бори с разходите на застаряващото поколение, на фона на ефектите от политиката на едно дете в семейството, въведена през 70-те години.

9. Qatar Investment Authority (Катар)

Катарският фонд Qatar Investment Authority е основан през 2005 г. и инвестира бюджетните излишъци на страната. Катар е един от най-големите износители на втечнен природен газ, което осигурява на страната значителни бюджетни излишъци и приходи, които скоро изглежда няма да спрат.

Според Централната банка на Катар газовите резерви на страната ще стигнат за още 138 години при настоящото ниво на добив.

Фондът управлява активи на стойност 256 млрд. долара.

Вижте още: Невероятни факти за икономиката, борсите и парите

8. Government of Singapore Investment Corporation (Сингапур)

Government of Singapore Investment Corporation, известен още като GIC, е един от най-старите фондове в тази класация. Той е създаден през 1981 г. и управлява активи за 344 млрд. долара.

Резервите на нараснаха значително, тъй като фондът се възползва по най-добрия начин от високите нива на спестявания в страната през 1970-те години, според SWFI.

Според сайта на GIC фондът има инвестиции в над 40 държави.

7. Hong Kong Exchange Fund (Китай)

Друг китайски държавен инвестиционен фонд е Hong Kong Exchange Fund, който се управлява от града-държава. Той се използва, за да подкрепя хонконгският долар и има активи под управление на стойност 400.2 млрд. долара.

"Основната цел на фонда е да влияе директно, или индиректно върху обменната стойност на валутата на Хонконг," се казва на уебсайта на фонда.

Фондът инвестира предимно в облигации и акции на в държави от ОИСР.

6. SAFE Investment Company (Китай)

Основаният през 1997 г. SAFE Investment Company е хонконгското подразделение на китайската State Administration of Foreign Exchange (SAFE).

Основната му цел е да управлява огромните резерви в чуждeстранна валута на Китай. В момента фондът управлява активи за около 547 млрд. долара.

Фондът е известен с това, че инвестира в компании, чиито акции се търгуват на чужди борси. През годините той е имал дялове в банки в Австралия, Нова Зеландия, както и в европейски компании като ARM Holdings, Telecom Italia и Fiat Chrysler.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg