Най-големите енергийни производители в света

22489
Най-големите енергийни производители в света

Съвременното общество е зависимо от надеждното и обилно предлагане на енергия. С увеличаването на населението и градовете по света енергийното търсене се очаква единствено да нараства.

От щатската Агенция за енергийна информация прогнозират, че до 2040 г. глобалното енергийно потребление ще нарасне с 56%.

Вижте кои са най-големите страни производителки на суров петрол, ядрена и хидроенергия, според данните на Международната агенция по енергията (МАЕ), подбрани от CNBC.


Петрол

Саудитска Арабия: 540 млн. тона петролен еквивалент през 2013 г.

От МАЕ посочват Саудитска Арабия като най-големия производител на суров петрол. Според ОПЕК Саудотска Арабия притежава 18% от доказаните петролни резерви в света, като петролният и газовият сектор допринасят с 50% за БВП на страната.

През 1938 г. в близост до Арабския залив са открити огромни количества петрол, а сериозните резерви на Саудитска Арабия доведоха до богатство, ниски цени на горивата и влияние във времена на геополитическа нестабилност, както инвазията в Ирак през 2003 г. например.

Руската федерация: 525 млн. тона петролен еквивалент през 2013 г

Русия е най-голямата страна по площ в света и вторият най-голям производител на петрол след Саудитска Арабия, като е произвела 12.8% от суровия петрол в света през 2013 г., според МАЕ.

По някои данни Русия има 80 млрд. барела доказани резерви. От петролното поле Самотлор са добити 130.8 млн. барела суров петрол през 2012 г, според последните данни на държавната петролна компания Роснефт. Самотлор е едно от най-големите петролни полета на Русия и едно от 10-те най-големи в света.

Вижте още: Кои държави потребяват най-много енергия на глава от населението

САЩ: 440 млн. тона петролен еквивалент през 2013 г.

Според щатската Агенция за енергийна информация, в САЩ има 30.53 млрд. барела доказани петролни резерви. В момента страната е на трето място сред производителите, но увеличава производството си.

Производството на суров петрол през август е било 8.6 млн. барела на ден. Това е най-високото ниво от юли 1986 г. насам. Шистовият бум помогна за увеличаването на предлагането, а общото производство на петрол се очаква да достигне средно 9.5 млн. барела на ден.

Електроенергия

САЩ: 801 теравачаса електроенергия

В САЩ Има 62 ядрени електроцентрали в 31 щата, които са произвели 801 тераватчаса ядрено електричество през 2012 г., според Агенцията за енергийна информация, което е приблизително една трета от световното производство.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg