Най-големите гангстери на всички времена

78903
Най-големите гангстери на всички времена

Всички знаем, че има десетки филми за Мафията, а наличието им се дължи на интереса на мъжете към гангстерската култура и организираната престъпност, според Askmen.com.

Кои обаче са някои от най-закоравелите гангстери на всички времена?

Ето и кои са най-големите мафиотски босове, според Askmen.com:

10. Винсент "Брадата" Джиганте (1928 - 2005 г.)


 

Роденият в Ню Йорк през 1928 г. Винсент Джиганте напуска училище в девети клас и започва да се боксира като печели 21 от 25 мача в лека категория. До 17-тата си година вече се занимава с престъпления, за да се издържа, което води до седем негови ареста преди да е навършил 25.

Първото по-значимо престъпно деяние на Джиганте като гангстер и член на фамилията Дженовезе е опит за убийство на влиятелния Франк Костело, но Джиганте не го улучва. Въпреки това, той се изкачва в йерархията на фамилията и в крайна сметка става бос и консилиери (съветник) в началото на 80-те години.

Когато мафиотският бос Тони Салерно е осъден, Джиганте застава начело на фамилията. Това, с което Джиганте е запомнен, е 30-годишния период, в които той се прави на умствено болен. Той често е забелязван да ходи по халат по улиците на Ню Йорк. След като попада в затвора за рекет, най-накрая признава през 2003 г., че не е луд.

Джиганте умира в затвора през декември 2005 г.

9. Алберт Анастасия (1903 - 1957 г.)

 

Роденият в Тропеа, Италия през 1903 г., Алберт Анастасия е все още тинейджър, когато отива в Америка. Влиза в затвора за 18 месеца, заради убийството на пристанищен работник, но е освободен предсрочно, заради мистериозната смърт на няколко свидетели. Алберт Анастасия е известен като убиец и репутацията му кара мафиотския бос Джо Масерия да го наеме. Впоследствие Анастасия предава Масерия и участва в убийството му през 1931 г.

През 1944 г. застава начело на отряда наемни убийци от подземния свят, известен като Murder Inc. Въпреки че Анастасия никога не е съден за убийство Murder Inc. е отговорен за между 400 и 700 убийства. През 50-те години Анастасия застава начело на фамилията Лучано, но Карло Гамбино искал същата позиция. Въпреки че убийството остава неразкрито, се смята, че Гамбино поръчва Анастасия да бъде убит във фризьорски салон през 1957.

8. Джоузеф Бонано (1905 - 2002 г.)

 

Джо Бонано е роден през 1905 г. и израства в родната си Сицилия, където остава сирак на 15 г. Той напуска Италия заради режима на Мусолини и след кратка спирка в Куба се премества в САЩ когато е на 19 г. Джо се присъединява към Мафията, която се опитва да попречи на Мусолини да превземе Сицилия. Бонано се съюзява с мафиотския бос Салваторе Маранцано. Преди Лъки Лучано да го убие, Маранцано създава Комисията, която е управляващият орган сред мафиотските фамилии в САЩ.

Бонано застава начело на една от тези фамилии. Той става влиятелен играч в Ню Йорк с фабрики за сирене, шивашки фабрики и погребални домове, които са били удобни за отърваване от трупове. Плановете да елиминира всички конкурентни фамилии обаче се обръщат срещу него и той е отвлечен за 19 дни преди да се съгласи да се оттегли. През 1965 г. планира война между фамилиите, но скоро след това се оттегля окончателно заради влошеното си здраве. Бонано никога не е осъждан за някакво сериозно престъпление.

7. Дъч Шулц (1902 - 1935 г.)

 

Артър Флегенхаймър, известен по-късно като Дъч Шулц, е роден в Бронкс през 1902 г. На 17-годишна възраст прекарва известно време в затвора за кражба. В разгара на сухия режим през 20-те години на миналия век, той осъзнава че парите са в контрабандата.

Шулц участва в създаването на престъпния Синдикат, но скоро след това Луки Лучано и Ал Капоне стават негови врагове. През 1933 г. Шулц бяга от закона и се укрива в Ню Джърси, която оставя територията му в Ню Йорк свободна за превземане; Лучано се възползва от тази възможност. Шулц се завръща през 1935 г., но хората на Анастасия го убиват в тоалетната на ресторант.

6. Джон Готи (1940 - 2002 г.)

 

Роденият през 1940 г. в Бруклин Готи винаги е бил бърз с юмруците си, а неговата мечта е била да стане мафиот. На 16 г. той вече в местна банда на име Fulton-Rockaway Boys. Бързо става техен лидер, а бандата се занимава с кражби на коли и пласирането на крадени стоки. През 60-те години започва да се участва с членове на Мафията в кражбата на камиони. В началото на 70-те застава начели на фракция, която е част от фамилията Гамбино. Изключително амбициозният Готи започва да търгува с наркотици, което е забранено от правилата на фамилията.

В резултат на това босът Пол Кастелано иска да го изгони от организацията. През 1985 г. Готи и неговите хора убиват Кастелано, а Готи застава начело на фамилията Гамбино. След множество опити да бъде осъден, през 1992 г. Готи най-накрая е признат за виновен по обвинения в убийство. Той умира от рак в затвора през 2002 г.

5. Майер Лански (1902 - 1983 г.)

 

Роден в еврейско семейство като Майер Суховлянски в Русия през 1902 г., Лански се мести в Ню Йорк когато е на 9 г. Среща се с Луки Лучано, когато са още в училище. Лучано иска от Лански пари, за да го защитава и когато Лански отказва двамата се сбиват. Впечатлен от коравия Лански, Лучано се сприятелява с него и двамата остава приятели до живот. Лански среща и Бъгси Сийгъл когато е тийнейджър и тримата сформират мощно партньорство. От тях тръгва Murder Inc.

Лански се е занимавал основно с пари и хазарт като е действал и във Флорида, Куба и Ню Орлийнс. Той е акционер в казиното на Бъгси Сийгъл и дори си купува банка в Швейцария, която използва за пране на пари. Лански участва и в създаването на Националния престъпен синдикат и Комисията. Бизнесът обаче никога не е личен и той одобрява убийството най-добрия си приятел Бъгси Сийгъл, след като последния не успява да реализира печалба за Синдиката. Въпреки престъпната си дейност по цял свят Лански не е влизал и за ден в затвора.

4. Франк Костело (1891 - 1973 г.)

 

Франческо Кастилия е роден през 1891 г. в Италия и се мести в САЩ със семейството си когато е на 4 г. Променя името си на Франк Костело когато се присъединява към улична банда на 13 г. След като попада за множеството дребни престъпления в затвора, той се сприятелява с Чарли „Лъки" Лучани; заедно двамата се занимават с контрабанда и хазарт. Силата на Костело е ролята му на свързващо звено между Мафията и политиците.

След ареста на Лучано Костело поема нещата в свои ръце и разширява дейността. Между него и друг бос Вито Дженовезе се заражда вражда през 50-те години и Винсент Джиганте се опитва да убие Костело. В крайна сметка гангстерският живот писва на Костело и той се оттегля, не и преди да натопи Дженовезе и Джиганте за търговия с наркотици. Костело умира от естествена смърт през 1973 г.

3. Карло Гамбино (1902 - 1976 г.)

 

Карло Гамбино произхожда от семейство, което е било част от Мафията в Италия в продължение на векове. Започва да извършва убийства като тийнейджър и официално е приет в мафията през 1921 г. на 19-годишна възраст. На фона на набиращият сила в Италия Мусолини Гамбино емигрира в САЩ, където живеел неговия братовчед Пол Кастелано. Гамбино действа от името на различни мафиотски фамилии в Ню Йорк преди да се присъедини към екипа на Лъки Лучано.

След като Лучано е екстрадиран през 40-те години, Алберт Анастасия застава начело на фамилията. Гамбино обаче смятал, че неговото време да блесне е дошло и поръчва убийството на Анастасия през 1957 г. Самопровъзгласява за се за бос на фамилията и контролира Ню Йорк с желязна ръка докато умира от естествена смърт през 1976 г.

2. Чарли "Лъки" Лучано (1897 - 1962 г.)

 

Салваторе Лукания е роден в Сицилия през 1897 г., но семейството му се мести в Ню Йорк девет години по-късно. Лучано се присъединява към уличната банда Five Points, откъдето тръгва и Ал Капоне. Пет години след като създава империя, основна основно на проституцията, Лучано вече контролира и рекета в цял Манхатън. След неуспешен опит за убийството му през 1929 г., Лучано, заедно с Майер Лански, започна да планира създаването на Националния престъпен синдикат, продължение на Комисията на Салваторе Маранцано.

Те отстраняват конкуренцията и до 1935 г. Луки Лучано вече е известен като Босът на всички босове. Той е арестуван и осъден на 30 до 50 години затвор през 1936 г., но е освободен през 1946 г. под условие, че ще бъде депортиран в Италия. Лучано има толкова голяма власт в САЩ, че военноморското разузнаване търси неговата помощ когато Съюзниците се опитват да превземат Италия през втората световна война. Лучано умира от сърдечен удар през 1962 г.

1. Ал Капоне (1899 - 1947 г.)

 

Ако някога е имало гангстер, който може да бъде наречен номер 1, това е Ал Капоне. Алфонс Капоне е роден през 1899 г. в семейството на Италиански емигранти в Бруклин, където по-късно криминалната му кариера започва от уличните банди. Капоне се присъединява към бандата Five Points и става бияч. По това време заради множеството рани по лицето му той печели прякора "Белязания". Капоне се мести в Чикаго през 1919 г. и бързо се издига в йерархията на Мафията, докато работи за Джони Торио.

Това е времето на сухия режим, а Капоне се занимава с проституция, хазарт и контрабанда. През 1925 г. на 26-годишна възраст Капоне поема бизнеса на Торио. Той е известен с интелигентността си и това че обичал общественото внимание, но Капоне имал и голяма склонност към насилие; неговата роля в организацията на клането от деня на Свети Валентин през 1929 г., в което конкурентни гангстери са избити, го доказва. През 1931 г. федералният служител Елиът Нес го арестува за укриване на данъци. Капоне е осъден на 11 години затвор

Капоне умира от удар и усложнения след пневмония през 1947 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Robertvably
# 0
23:07 | 19 July 2017
Всем, кто нуждается в материальной помощи, получение кредита онлайн на карту за 25 мин. Получить здесь: $$$
666
# 1
21:11 | 25 November 2014
Щом се интересувате от тази тема прочетете нещо за Тони Акардо и ще видите кой е бил номер 1 за онова време.
ton
# 2
00:12 | 15 December 2012
capone izliza ot zatvora i sled tova umira samo da ti kaja kilt a kurosawa e prav lucky narejda al capone shtoto toi e zapocnal da stava zaplaha lucky luciano e nai golemia cosa nostra za vsi4ki vremena
Дойчин Лазаров
# 3
20:10 | 5 October 2012
момчета, намерете и прочетете книгата "Синдиката на престъпниците" от Жан-Мишел Шарлие и Жан Марсили. Тази книга е написана само с архивни факти. Чистата и гола истина за тези описани по-горе люде. Наистина Салваторе Лукания е бил най-големия. Прочетете я. Може и да я има в електронен вариант в нета или пак от нета да си я поръчате. Няма да съжалявате
kilt
# 4
19:10 | 5 October 2012
Определено Лучано е абсолютния номер 1, абсолютен гений на организираната престъпност!!!Капоне е бил просто един позьор.Може ли да е такъв тъпанар-да не си плаща подоходния данък, и то в страна като Щатите...И в пангото е пукнал от сифилис, м/у другото...
kurosawa9000
# 5
17:03 | 25 March 2012
Не знам кой е правил тази класация,но трябва да бъдат разменени местата на Ал Капоне и Лъки Лучиано.Да,Ал Капоне е бил много силен и влиятелен мафиот,но само на територията на Чикаго,докато Лъки Лучиано е бил безспорния лидер.Все пак не трябва да забравяме,че за него са работили Джони Торио,Меир Лански,Албърт Анастасия,Бъгси Сийгъл,Луис(Лепке) Бухалтер и т.н. Не мисля,че Ал Капоне наистина участва в клането на Вси Светии.Почти цялата работа е свършена от хората на Албърт Анастасия,Луис Бухалтер и Дъч Шулц.И най-накрая трябва да отбележим факта,че влизането на Ал Капоне в затвора е едва ли не по заповед на Лъки Лучиано.Наложило му се е да избира между влизането в затвора или да бъде убит...
Boardwalk Empire
# 6
11:10 | 28 October 2011
Boardwalk Empire
.
# 7
13:10 | 27 October 2011
като за гангстер номер 1,информацията е доста оскъдна...иначе Капоне сигурно е имал най-тъпата прическа сред всички мафиоти хахахах :)
Kati
# 8
22:10 | 25 October 2011
Значи никога не сте гледали корейски гангстерски филми! Там е истината! :D
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

Пазари

% Стойност
 • SOFIX 669.140 0.04%
 • BGREIT 113.820 0.18%
 • BGTR30 545.930 -0.31%
 • BGBX40 130.970 -0.30%
Ask Bid
 • EUR/USD 1.1738 1.1739
 • GBP/USD 1.3238 1.3239
 • USD/JPY 114.1100 114.1220
 • USD/CHF 0.9927 0.9929
 • USD/CAD 1.2797 1.2798
 • AUD/USD 0.7548 0.7549
 • USD/BGN 1.6660 1.6663
Ask Bid
 • DOW JONES 23451.60 23455.60
 • S&P500 2582.32 2582.82
 • NASDAQ 4705.68 4706.68
 • CAC 40 5343.43 5345.43
 • DAX 13063.92 13065.92
 • FTSE 100 7390.89 7392.39
 • ПЕТРОЛ 56.17 56.22
 • ЗЛАТО 1278.08 1278.58
 • СРЕБРО 16.91 16.94

Видео