Най-големите губещи на финансовите пазари

5514
Най-големите губещи на финансовите пазари

Случаите с неоторизирана търговия от страна на служители за сметка на техните работодатели често попадат в новините. Идеята човек да загуби милиони, а често и милиарди долари, винаги изглежда интересна, още повече в случаите когато парите не са негови, пише Investopedia.com.

Ето и някои трейдъри и фонд мениджъри извършвали подобна неоторизирана търговия, които се прочуха през годините със загубите си станали обществено достояние.

Ник Лийсън: Загубил 1.3 млрд. долара


Ник Лийсън е един от най-известните трейдъри, търгували неправомерно от името на работодателя си, на всички времена. През 1992 г., 28-годишният Лийсън е изгряваща звезда, като уменията му помагат да оглави дейността на Barings Bank на Сингапурската борса.

Лийсън натрупва огромни загуби търгувайки неправомерно с големи количества фючърси и опции на Nikkei и крие загубите си в таен акаунт. Ключовият момент идва когато град Кобе е разтърсен от земетресение, Nikkei се срива и носи огромни загуби на Лийсън. Това го кара да сключва дори още по-рискови сделки, които му носят още загуби и в крайна сметка водят до фалита на Barings Bank през 1995 г.

Джон Руснак: Загубил 691 млн. долара

Джон Руснак е нает през 1993 г. от Allfirst Financial, подразделение на Allied Irish Bank, като валутен трейдър. През 1996 г. Руснак започва да прави все по-рисковани залози с японската йена. До 1997 г. той е загубил 29.1 млн. долара, които нарастват до 300 млн. през 2001 г. Той успява да прикрие загубите и си и да направи така че все едно банката печели пари, което му носи бонуси от над 433 000 долара.

В крайна сметка загубите му достигат 691 млн. долара, а той получава 7.5 години затвор и трябва да възстанови всички загуби.

Ясуо Хаманака: Загубил 2.6 млрд. долара

Известният още като Г-н Мед Ясуо Хаманака е отговарял за търговията с мед в Sumitomo Corporation. Той още е наричан Г-н Пет процента, тъй като в един определен момент се смята, че е контролирал над 5% от годишното предлагане на световния пазар на мед.

Най-различните дейности, които той извършва в периода 1986-1996 г. пораждат въпроси дали е бил измамен търговец или част от ценови картел. Хаманака излежава седем години от осемгодишната си присъда в периода 1998-2005 г.

Лиу Цибинг: Непотвърдени загуби в размер на до 1 млрд. долара

Лиу Цибинг (човек, който може, а може и да не е бил, старши тейдър на метали за китайското правителство), прави огромен залог, че цената на медта ще пада. Впоследствие цената нараства значително, което води до огромни загуби.

Хартиената следа довежда до китайския държавен резерв, а китайското правителство се опитва да свали цената на метала, излизайки с твърдения, че медните им резерви са пет пъти по-големи в сравнение с предишна тяхна оценка и отрича, че такъв човек като Цибинг е съществувал. Поради противоречивите информации от страна на китайското правителство размерът на загубите все още е дискусионен, както и местонахождението на Лиу Цибинг.

Браян Хънтър: Загубил 6.5 млрд. долара

Браян Хънтър е работил като трейдър за хеджфонда Amaranth Advisors. Той залага на поскъпване на природния газ и след ураганите Катрина и Рита в САЩ през 2005 г., цената на суровината нараства близо три пъти, което носи на Amaranth големи печалби. През март 2006 г. Хънрър попада сред 30-те най-добри трейдъри в САЩ.

Той прави същия залог за фючърсите на природния газ и през 2006. Впоследствие заплахата от големи урагани намалява, с което пада и цената на газа, което води до над 6 млрд. долара загуби за Amaranth.

Жером Кервиел: Загубил 7.1 млрд. долара

През 2008 г. Жером Кервиел се окичва с титлата най-лош трейдър в историята, донасяйки 7.1 млрд. долара загуба на Société Générale. Неговите загуби идват от неправомерни спекулации с европейски фючърси. Тъй като познавал вътрешната система на банката Кервиел успява да я манипулира и в известен период от време да прикрива загубите си.

Джон Мериуедър: Загубил 5.8 млрд. долара

През 1994 г. Джон Мериуедър основава хеджфонда Long-Term Capital Management (LTCM), който управлява над 100 млрд. долара активи. LTCM привлича клиенти със стратегията си, според която на теория намалява риска почти до нула. През 1998 г. LTCM залага, че изпадналите в затруднение руски финансови пазари ще се възстановят и заемат голяма нехеджирана позиция по руския дълг. В крайна сметка фондът фалира, след като става ясно, че Русия не може да обслужва задълженията си.

Джулиан Робъртсън: Загубил 17 млрд. долара

Джулиян Робъртсън е един от малкото губещи, които попадат и в класацията на най-великите инвеститори. Той основава компанията за управление на хеджфондове Tiger Management през 1980 г. В периода 1980-1996 г., той превръща инвестиции от 8 млн. долара в 7.2 млрд. долара. Между 1998 и 2000 г., Робъртсън не споделя ентусиазма около технологичните компании, така наречения дотком балон.

Робъртсън решава да скъси акции на технологични компании по време на балона, но цените скачат. В резултат на това Tiger Management понася огромни загуби и всички нейни фондове приключват 2000 г. с 6 млрд. долара активи, след като през 1998 г. те са били 23 млрд. долара.

Питър Янг: Загубил 400 млн. паунда

Питър Янг е работил като фонд мениджър за Morgan Grenfell Asset Management, която по-късно е закупена от Deutsche Bank. През 1996 г. Янг е вулонен, след като в управлявания от него фонд са открити някои нередности.

Янг тайно създава няколко компании, за да упражни варанти за закупуване на акции в своя полза. През 1998 г. на Янг е повдигнато обвинение в измама; през 2000 г. обаче той е обявен за умствено болен и по тази причина избягва процеса.

Братя Хънт: Губят неясна сума

Братята Нелсън и Уилям Хънт се опитват да притиснат пазара на сребро като купуват близо 100 млн. унции сребро през 70-те години на миналия век, което води до скок в цените през януари 1980 г.

Цената на среброто в крайна сметка се срива на 27 март, 1980 г. Нелсън Хънт е глобен с 10 млн. долара от щатската Комисия по търговия със стокови фючърси за това, че се е опитал да контролира цената на среброто.

Когато един трейдър започне да усеща, че има специална дарба да надушва печеливши позиции, може да изпадне в опасна ситуация. За съжаление късметът е непостоянен приятел. Когато тези някога 'магически' трейдъри започнат да губят, те често търсят начини да увеличат значително залозите си и да си върнат загубеното. Като изключим финансовите вреди, които нанасят на пазарите, такива трейдъри имат една много важна функция - те ни напомнят, че търсенето на изключително голяма доходност означава човек да поема и изключително голям риск.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Пинко
# 0
18:11 | 16 November 2012
Както е казал Jay-Z - Mo money,mo' problems :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg