Най-големите компании в света

3241
Най-големите компании в света

Списание Forbes публикува традиционната си класация Forbes Global 2000 на най-големите и най-влиятелни публични компании в света.

Тазгодишното издание показва, че корпоративната доминация на развитите държави постоянно отслабва.

Класацията на Forbes на най-големите компании в света използва доста повече критерии, отколкото само един показател като продажби, например. От изданието използват комбинация от продажбите, печалбата, активите и пазарната стойност, за да подредят бизнесите по големина.

Тазгодишният списък разкрива динамиката на световния бизнес. В класацията има държави от 62 страни. САЩ (515) и Япония (210) все още доминират, но общо с 33 компании по-малко, отколкото в предишното й издание.

Най-много позиции през тази година печелят Китай (113 компании), Индия (56 ) и Канада (62). Дори Оман и Ливан вече са членове на Global 2000. Със значително присъствие през тази година са и Ирландия, Южна Африка и Швеция.

Общите приходи на 2000-те компаниите от класацията през тази година възлизат на 30 трлн. долара, докато общата печалба е 1.4 трлн. долара, активите възлизат на 124 трлн. долара, а пазарната стойност достига 31 трлн. долара. Всички показатели бележат спад в сравнение с миналата година, с изключение на пазарната стойност, която има ръст от 61%.

Въпреки проблемите във финансовия сектор, банките продължават да доминират класацията и през тази година. Общо 308 банки попадат сред най-големите 2000 компании, благодарение, до голяма степен, на техните активи. Петролната и газовата индустрия е представена от 115 компании. Броят на застрахователните компании в класацията е нараснал с 27%, докато фармацевтичните и биотехнологичните компании, които са лидери по ръст на печалбите са се увеличили с 20%.

Ето и кой са 10-те най-големи компании в света, според класацията на сп. Forbes:

10: BP (Великобритания)

Индустрия: Петрол и газ

Британският петролен гигант пада с пет места в класацията в сравнение с предходната година.

8 : Royal Dutch Shell (Холандия)

Индустрия: Петрол и газ

Royal Dutch Shell заема второ място в класацията за 2009 г. Спад в продажбите и печалбата обаче свалят компанията до осмото място в тазгодишното издание.

8: HSBC Holdings (Великобритания)

Индустрия: Банкиране

Този международен банков гигант се движа с две места напред в класацията за да се изравни на осмото място с британската Royal Dutch Shell през тази година.

7: Wells Fargo (САЩ)

Индустрия: Банкиране

Пълната година дейност на Wachovia (придобита през декември 2008 г.) помага на Wells Fargo да достигне рекордни резултати по отношение на продажби и печалба през 2009 г.

6: Banco Santander (Испания)

Индустрия: Банкиране

Ръст от 115% в пазарната стойност на Banco Santander помага на испанската банка да се придвижи от девето място през миналата година до шестата позиция през тази година.

5: ICBC (Китай)

Индустрия: Банкиране

Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) е една от четирите китайски компании сред първите 25 в класацията Global 2000.

4: ExxonMobil (САЩ)

Индустрия: Петрол и гас

Въпреки спада в продажбите и печалбите на компанията, петролният гигант запазва четвъртото си място в класацията.

3: Bank of America (САЩ)

Индустрия: Банкиране

Придобиването на Merrill Lynch през 2009 г. помага на Bank of America да скочи от 38-мо място през миналата година до номер 3 в настоящата класация.

2: General Electric (САЩ)

Индустрия: Конгломерат

След като миналата година оглавяваше класацията, през тази година General Electric отстъпва с една позиция, вследствие на спад в печалбата и активите й.

1: JPMorgan Chase (САЩ)

Индустрия: Банкиране

След като през миналата година беше на 16-о място, тази година JPMorgan Chase е най-голямата компания в света, въз основа на комбинацията от продажбите, печалбата, активите и пазарната й стойност.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg