Най-големите петролни катастрофи в историята

8241

След експлозията и потъването на петролната платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив преди няколко дни, вследствие на което в момента в морето се изливат по 5 000 барела суров петрол дневно, много хора очакват най-лошото по отношение на околната среда и икономическите последствия.

Къде се нарежда този инцидент сред най-големите петролни катастрофи в историята?

От CNBC.com са изготвили класация на най-големите петролни катастрофи в историята въз основа на данни на Национална служба за океанографски и атмосферни изследвания на САЩ и The Mariner Group. Подреждането и изготвено по количеството на петролните разливи.


За да станат по-ясни икономическите последствия, от CNBC изчисляват колко би струвала всяка от тези катастрофи през 2010 г. при настояща цена на петрола от 85 долара за барел. В цената обаче не са включени разходите за почистване, екологичните последствия и загубата на оборудване, които могат да са на стойност милиони и дори милиарди долари.

Ето и кои са най-големите петролни разливи в историята:

10. M/T Haven

Разлив: 1 млн. барела

Цена през 2010 г.: 85 млн. долара

През април 1991 г. експлозия на борда на танкера M/T Haven разцепва кораба на две и той потъва в рамките на три дни. Експлозията избухва докато при рутинна процедура корабът разтоварва гориво на платформа в морето близо до Генуа, Италия. Пламъците от експлозията достигат височина от над 100 метра и убиват шестима членове на екипажа.

Смята се, че по-голяма част от петрола изгаря, но около 290 000 барела се разливат в морето, засягайки средиземноморските крайбрежия на Италия и Франция в следващото десетилетие.

9. Odyssey

Разлив: 1.02 млн. барела

Цена през 2010 г.: 86.7 млн. долара

През ноември 1988 г. американската платформа Odyssey изпуска повече от 1 млн. барела суров петрол след експлозия на около 1 100 км от източното крайбрежие на Канада. По-голяма част от петрола изгаря преди да бъдат задействани спасителните действия.

8. Amoco Cadiz

Разлив: 1.6 млн. барела

Цена през 2010 г.: 136 млн. долара

През март 1978 г. петролният танкер Amoco Cadiz засяда, след като рулът му е повреден от зимна буря. Екипажът е предупреден за предстоящата катастрофа, но успява да спре кораба. Според Mariner Group, корабът разлива 1.6 млн. барела суров петрол близо до Портсал, Франция, а образувалото се впоследствие петролно платно засяга 200 км. брегова линия.

7. Castillo de Bellver

Разлив: 1.8 млн. барела

Цена през 2010 г.: 153 млн. долара

Испанският танкер Castillo de Bellver се запалва, което води до експлозия и разлив на повече от 1.8 млн. барела на 110 км. от крайбрежието на Южна Африка през август 1983 г. Въпреки че крайбрежието е изложено на сериозна опасност, след разлива ветровете се обръщат и изтласкват петрола навътре в океана, а екологичните последствия са минимални. Много океански животни обаче са засегнати.

6. Петролното поле Ноуруз

Разлив: 1.9 млн. барела

Цена през 2010 г.: 161.5 млн. долара

На 10 февруари 1983 г. петролен танкер се сблъсква с платформата Ноуруз, която вследствие на сблъсъка се накланя под ъгъл 45 градуса. Впоследствие морските вълни и корозията разяждат нарушената основа на платформата, което води до вътрешно срутване и разлив на 1 500 барела петрол дневно.

Платформата е разположена в Персийския залив близо до бреговете на Иран и разливът не може да бъде овладян, тъй като става в средата на военна зона между Иран и Ирак. Платформата в крайна сметка е атакувана от иракски самолети, а петролното петно се подпалва. Разливът е овладян през септември 1983 г.

5. ABT Summer

Разлив: 1.92 млн. барела

Цена през 2010 г.: 163.2 млн. долара

Експлозия на либерийският супертанкер ABT Summer на 1 450 км. от крайбрежието на Ангола през 1991 г. води до образуването на петролно петно, което се простира на повече от 17 морски мили. Експлозията убива петима членове на екипажа, а корабът гори три дни преди да потъне.

4. Ферганската долина

Разлив: 2.095 млн. барела

Цена през 2010 г.: 178 млн. долара

Инцидент във Ферганската долина през март 1992 г. води до загубата на повече от 2 млн. барела суров петрол. Разливът обаче не получава голяма гласност по това време. Във Ферганската долина се развива предимно селскостопанска дейност, но там се произвежда и петрол от 1908 г. Районът продължава да бъде един от най-активните енергийни и петролни центрове в Узбекистан и до днес. Преди разлива се смята, че във Ферганския басейн е имало около 4.5 млрд. барела петрол.

3. Atlantic Empress/Aegean Captain

Разлив: 2.2 млн. барела

Цена през 2010 г.: 187 млн. долара

През юли 1979 г. около 2.2 млн. барела суров петрол се разливат след като корабите Atlantic Empress и Aegean Captain се сблъскват по време на тропическа буря близо до остров Тобаго. Гръцкият танкер Atlantic Empress продължава да изпуска петрол, дори и докато е изтеглян от мястото на сблъсъка. Корабът в крайна сметка потъва на 3 август.

2. Ixotoc 1

Разлив: 3.34 млн. барела

Цена през 2010 г.: 283.9 млн. долара

Ixotoc 1 е изследователски петролен кладенец разположен в Мексиканския залив на около 950 км. от крайбрежието на Тексас. Платформата, която е била собственост на мексиканската Pemex, избухва на 3 юни 1979 г.. Инцидентът води до разлива на между 10 000 и 30 000 барела суров петрол дневно между 3 юни 1979 г. и 23 март. 1980 г.

Правителството на САЩ успява за два месеца да овладее разлива. Pemex, която е собственост на мексиканското правителство, пък отказва да заплати разходите на САЩ.

1. Петролният разлив в Кувейт

Разлив: 5.7 млн. барела

Цена през 2010 г.: 484.5 млн. долара

Най-големият петролен разлив в историята, а именно този в Кувейт по време на Войната в Персийския залив, е два пъти по-голям в сравнение с Ixotoc. Разливът е причинен от нахлуващата иракска армия, която умишлено отваря петролопроводи и изсипва петрол от танкери, за да забави кацането на армията на САЩ в Кувейт през Персийския залив.

Американската армия с въздушни удари унищожава петролопроводи, за да предотврати още по-голям разлив. Международно проучване относно разлива показва, че дългосрочните последствия са малки. Около 1 млн. барела са възстановени, а около 3 млн. барела се разливат по крайбрежието на Саудитска Арабия.

Exxon Valdez

Може би един от най-запомнящите се разливи на петрол в историята е този на супертанкера Exxon Valdez през 1989 г. Разливът е голям, като близо 257 000 барела суров петрол се изливат близо до Аляска. Това обаче е доста малко количество в сравнение с най-големите разливи в историята. Въпреки относително малкото количество в сравнение с големите разливи, инцидентът с танкера Exxonn Valdez има сериозни последствия за околната среда в района.

Петролното петно се разпростира на около 1 300 кв. мили след като Exxon Valdez се натъква на подводен риф. Районът е изключително отдалечен и е достъпен само с хеликоптер или хидроплан.

Усилията по почистването са възпрепятствани и от спокойните води, който не могат да разпръснат химикалите, които трябва да отделят петрола. Усилията по почистването водят и до нежелани последствия в района като унищожаването на микроорганизми. Смята се, че около 26 000 галона суров петрол остават около бреговете на Аляска в резултат на инцидента с Exxon Valdex.

Умират над 250 000 морски птици, както и хиляди други животни.

Станете наш почитател във Facebook

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg