Най-големите работодатели в света

6406
Най-големите работодатели в света

Политиците в цял свят търсят начини да създават работни места. Те могат да научат нещо от следните големи компании.

Това са десетте най-големи работодатели в света, според сп. Economist.

Седем от тях са държавни компании, а дейността им варира от отбрана до пощенски услуги. Половината от тези компании също така са от Китай.


Ето и кои са най-големите работодатели в света:

Министерство на отбраната на САЩ: 3.2 милиона души

Министерството на отбраната на САЩ е най-големият работодател в света. Във ведомостите му влизат тези, които са във въоръжените сили, националната гвардия, резерва и граждански сдружения.

Китайската армия: 2.3 милиона души

Известна още като Армията на освобождението, китайската армия е единната военна организация на Китайската република. Тя включва най-голямата редова войска в света и е вторият най-голям работодател.

Walmart: 2.1 милиона души

Първоначалното име на компанията е било "Walton's Five and Dime," а този семеен бизнес се разраснал до най-големия частен работодател в света. Компанията разполага с 8 500 магазина в 15 различни страни.

McDonald's: 1.7 милиона души

Най-голямата верига за бързо хранене в света също така е четвъртият най-голям работодател. McDonald's обслужва около 64 милиона души по цял свят всеки ден. Общият брой на служителите от 1.7 милиона души включва и тези, които работят в отделните франчайзингови заведения.

Chinese National Petroleum Corporation: 1.7 милиона души

CNPC е най-голямата интегрирана петролна и газова компания в САЩ. Тя в момента работи по проекти или разработва такива в страни като Ирак, Иран, Сирия и Узбекистан. Различни инциденти при операции на компанията са довели до смъртта на шест души и замърсяването на редица реки и морета от 2005 г.

State Grid Corporation of China: 1.6 милиона души

State Grid Corp. е най-голямата компания за пренос и разпределение на електрическа енергия в света. Тя се нарежда на осмо място по приходи в класацията на Fortune Global 500 за 2010 г. със 184.945 млрд. долара приходи за 2009 г.

Национална здравна служба на Англия: 1.4 милиона души

Един на всеки 23 работници в Англия работи в Националната здравна служба. 84% се занимават с пациенти, а само 3% от работната сила там са мениджъри. Публично финансираната Национална здравна служба на Англия е най-старата система на здравеопазване с универсално покритие в света.

Индийски железници: 1.4 милиона души

Държавната компания Индийски железници контролира по-голяма част от железопътния транспорт на Индия. Страната разполага с втората най-голяма железопътна мрежа в света (под единично управление), която превозва над 30 милиона пътници дневно. Тази система е обединена през 1951 г., след сливането на 42 различни индийски железопътни компании.

China Post Group: 900 000 души

Основана през 2006 г., тази огромна китайска пощенска компания започва с 10 млрд. долара капитал и сега притежава China Postal Air Freight Corporation и the China Postal Savings Bank.

Hon Hai Precision Industry: 800 000 души

Най-големият производител на електроника в света Hon Hai произвежда iPhone и iPad за Apple, а сред нейни клиенти са още Nokia и Sony.

Още любопитни новини във Facebook

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vat
# 0
00:04 | 10 April 2015
Толкова работят там #1.
ivo
# 1
13:09 | 14 September 2011
Седмично 1.4 милиона /// души /// ползват услугите на Националната здравна служба. ///грешка
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg