Най-иновативните университети в света за 2016 г.

4720
Най-иновативните университети в света за 2016 г.

В бързо променящия се свят на науката и технологиите да не правите нововъведения означава да изоставате. Това е една от най-важните констатации от класацията Reuters 100: The World's Most Innovative Universities.

Във второто й издание тя отново е оглавена от Станфордския университет, който води списъка на висшите учебни заведения, които правят най-много за напредъка на науката, внедряването на нови технологии и стимулирането на световната икономика.

За разлика от други класации, които често разчитат изцяло или частично на субективни проучвания, ранглистата на Reuters изключително се базира на емпирични данни, като например заявки за патенти и публикувани научни изследвания.

Резултатите от проучването на Reuters показват, че университетите не бива да лежат на стари лаври, а постоянно да правят нови и нови пробиви на терена на научния и технологичен терен.

Никой университет не прави това по-добре от Станфордския, който за втори път оглавява Reuters 100. Десетилетие след десетилетие неговите студенти и преподаватели непрекъснато демонстрират нововъведения, посочват от агенцията.

Сред компаниите, основани от възпитаници на Станфорд, са Hewlett Packard и Google, които не само са познати по целия свят, но и играят сериозна роля в световната икономика.

Според проучване на университета, проведено през 2012 г., всички компании, образувани от предприемачи, излезли от неговите редици, имат 2.7 трлн. долара годишни приходи.

Възпитаниците на кои университети печелят най-много?Швейцария доминира класацията

 

Следващият в класацията е Масачузетският технологичен институт, чиито учени стоят зад нововъведения от рода на компютрите и човешкия геном.

Третата позиция е за Харвардския университет, който е най-старото висше учебно заведение в Съединените щети, имащо зад гърба си 380 години история и 47 лауреати на нобелови награди.

По държави, САЩ доминират класацията на най-иновативните университети с 46 висши учебни заведения, следвани от Япония с 9, Франция и Корея с по 8, Германия със 7, Великобритания с 5, Швейцария, Белгия и Израел с по 3, Дания, Китай и Канада с по 2 и Холандия и Сингапур с по 1.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg