Най-интелигентните градове в света

4601
Най-интелигентните градове в света

Под „интелигентни градове" днес се разбира „зелени" градове със стратегия за опазване на околната среда. Другите фактори са, разбира се, икономически прогрес, инфраструктура, образование на населението. От класацията са изключени огромни градове като Ню Йорк, Мексико, Токио и Сао Пауло, защото те страдат от пренаселеност, цените на имотите там са извън контрол, а разликата между богати и бедни е неприемливо голяма.

Ето кои са десетте „най-интелигентни градове" в света, според класацията на „Форбс":

1 Сингапур


Някога бедната нация днес съперничи с най-богатите западни държави, а по БВП на глава от населението изпреварва голяма част от Европа и Латинска Америка. Летището в Сингапур е петото най-голямо в Азия, а пристанището е с най-голям товарооборот в света.

Тук имат главни квартири над 6 000 международни компании и над 3 600 местни големи фирми. Сингапур наскоро бе оценен и като най-доброто място за правене на бизнес в света.

2 Хонконг

Центърът на световната икономика все повече се измества от Запада към Изтока и Хонконг определено печели от това. По БВП на глава от населението Хонконг заема 15-то място в света, а Wall Street Journal го определи за най-свободно място в света.

3 Куритиба, Бразилия

Метрополисът в Южна Бразилия е известен с доброто си управление. Тук строят модерни малки къщи за бедните, а градът е на 3-то място в класацията на най-зелените градове в света на екологичния портал Grist.

4 Монтерей, Мексико

В последните няколко десетилетия Монтерей израсна от никому непознат град в голям индустриален и инженерен център. Населението му е 3.5 милиона души, а в него има 57 индустриални парка, които работят във всякакви сфери от химикали и цимент, до телекомуникации и машиностроене.

5 Амстердам

Седем от компаниите в Топ 500 на света са базирани тук, сред тях са Philips и ING. Чужденците са привлечени от сравнително ниските корпоративни данъци и данък доход.

Сред другите преимущества на Амстердам са добре образованото население, в града се говори свободно на няколко езика, няма корупция в политиката, намира в сърцето на Европа и е близо до едно от най-важните пристанища на Стария континент - Ротердам.

6 Сиатъл, САЩ

Близостта на града до Тихия океан благоприятства търговията с Азия. Близостта до огромната водноелектрическа централа на Вашингтон осигурява достъп до чиста електроенергия на разумни цени.

7 Хюстън, Тексас, САЩ

Според мнозина Хюстън има най-добрата икономика сред големите градове на САЩ. Градът инвестира в „зелено" бъдеще, а сред предимствата му са още индустриалната база, големият медицински център и първокласното летище.

8 Чарлстън, Южна Каролина, САЩ

Чарлстън успя да разшири пристанището и индустриалната си част, като запази историческата. В града се строи нов завод за Боинг 787, който ще създаде 12 000 добре платени работни места.

9 Хънтсвил, Алабама, САЩ

Южният град отдавна е важна част от проектите на НАСА, а в последно време развива и биотехнологиите. Районът е определен като номер 1 в САЩ по икономическа обстановка от Киплингер.

10 Калгари, Канада

В последните две десетилетия броят на големите компании с главни квартири в Калгари е скочил. Очаква се повишението на цените на стоковите борси в следващото десетилетие да засили икономиките на няколко канадски града, сред които и Калгари.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Първо място
# 0
00:06 | 25 June 2013
"София, България... Най-умните хора, избрали си да ги управляват най-лошите измежду тях. Градът построи метро......, пет пъти повиши стандарта на живот(на неколцина жители)......"
?
# 1
12:09 | 1 September 2010
Копенхаген?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg