Най-конкурентните световни финансови центрове

3988
Най-конкурентните световни финансови центрове

Публикуваният наскоро Индекс на световните финансови центрове, създаден от Z/Yen Group за град Лондон, класира 75 основни финансови центрове по тяхната конкурентоспособност в световен мащаб.

Важните фактори, които определят конкурентоспособността включват хората, бизнес средата, инфраструктурата, пазарния достъп и конкурентоспособността като цяло, която включва мерки като офис наеми, данъчни условия или общо 64 фактора.

Ето и кои са 10-те на конкурентни финансови центъра:

10. Шанхай

Считан за основния финансов център в континентален Китай, Шанхай е дом на Шанхайската фондова борса, която е най-голямата в страната по пазарна капитализация. Докладът подрежда града на високо място по застраховане (6) и банкиране (7).

9. Женева

Финансовата индустрия в Женева е една от най-старите в света, водейки началото си от 1387 г., когато църквата гарантира на жителите на града да отпускат заеми срещу лихва, което е уникална привилегия за това време. В момента в града има 130 банки и се смята, че 40% от активите за 2.9 трлн. долара, управлявани в Швейцария, се контролират директно или индиректно от Женева. Градът се нарежда на по-горни места по бизнес реда (7), професионални услуги (8) и управление на активи (10).

8. Чикаго

Z/Yen Group изтъква силата на Чикаго като финансов център заради силния пазар на деривативи в града, но също така го подрежда на пето място по отношение на бизнес средата и на конкурентоспособността като цяло. Градът е осми по управление на активи и правителствена регулация и девети по банкиране и професионални услуги. В Чикаго се намират Чикагската фондова борса, Чикагската борса за търговия с опции (CBOE) и Чикагската стокова борса (CME).

7. Токио

Един от най-важните световни финансови центрове - Токио е централата на някои от най-големите инвестиционни банки в света, застрахователни компании и почти 10% от компаниите в включени в класацията на сп. Форчън Global 500. В града също така се намира най-голямата фондова борса в страната - Токийската фондова борса. Токио заема високи позиции в сферата на инфраструктурата, правителствената регулация, хората и управлението на активи (5), пазарен достъп (7) и застраховане (8).

6. Цюрих

В Цюрих са позиционирани основни международни играчи като Credit Suisse и UBS. Там се намира и Швейцарската фондова борса, и градът е считан за икономическия и финансов център на Швейцария. Нарежда се на по-горни позиции по управление на aктиви, пазарен достъп и бизнес среда (6) както и по застраховане и професионални услуги (7).

5. Шенжен

Може би най-малко познатият сред водещите финансови центрове през тази година е китайският Шенжен, който попада за първи път в класацията. В града се намира Шенженската фондова борса, на която се търгуват над 500 компании и има над 35 млн. регистрирани инвеститори. В тазгодишния доклад градът е на високи места в банкирането и застраховането (5).

4. Сингапур

Градът-държава Сингапур е високо развита пазарна икономика и дом на над 600 финансови институции, включително 218 застрахователни компании/брокери, 162 банки и 118 компании за управление на средства, според местния Институт за банкиране и финанси. Сингапур се нарежда на четвърто място в общата класация, но заема трето място по правителствена регулация и професионални услуги.

3. Хонконг

Смятан за един от водещите световни финансови центрове Хонконг се нарежда на трето място в тазгодишната класация. Хонконгакста фондова борса е шестата най-голяма в света, а правителството избра да има по-пасивна роля във финансовата индустрия, в сравнение с останалите развити икономики. Хонконг заема четвъртото място по отношение на правителствената регулация и професионалните услуги.

2. Ню Йорк

Когато хората се сещат за световен финансов център, вероятно това е Ню Йорк. Дом на Нюйоркската фондова борса и финансови гиганти като Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley и Ню Йорк изпъква на фона на останалите въпреки кредитната криза и рецесията. В тазгодишното подреждане Ню Йорк заема първото място по банкиране, но е на второ място по конкурентоспособност.

1. Лондон

Лондон се нарежда на първо място по управление на активи, правителствена регулация, застраховане, професионални услуги, хора, бизнес среда, пазарен достъп, инфраструктура и конкурентоспособност като цяло. Лондон е дом на Лондонската фондова борса и в него са ситуирани повече от половината от 100-те най-големи публични британски компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg