Най-красивите гейзери в света

24420
Най-красивите гейзери в света

Изключително зрелищни, гейзерите има само на няколко места по света, тъй като те се нуждаят от определени хидроложки условия за образуването си. По света са известни около хиляда гейзера, като близо половинатасе намират в Националния парк Йелоустоун в Съединените щати. Впрочем България може да се похвали, че има най-горещия гейзер в континентална Европа.

Бепу, Япония

На североизточния остров Кюсю се намира столицата на горещите извори на Япония, град Бепу. Едноименните свещени извори са приютили 2800 кладенеца, фумароли и микрогейзери. Особени живописни са „Деветте кръга на ада“: девет необикновени гейзера, всеки със свои специфични особености, напомнящи по един или друг начин смъртните грехове. Така например един от гейзерите напомня кипяща кална локва.

Най-известен обаче е гейзерът Chinoike Jigoku- кървавият поток, наречен така заради цвета си. В действителност яркочервеният свят на водите на гейзера се дължи на минералите, съдържащо желязо.


Ел Татио, Чили

На Земята съществуват пет големи геотермични райони с действащи гейзери, от които четири са в Исландия, Нова Зеландия, САЩ и Камчатка. Петият е на границата между Чили и Боливия, на 4 320 м надморска височина в Андите. Най-високото гейзерно поле в света се наричат Ел Татио.

Тук има около 80 действащи гейзера, чиито води се издигат от 75 см до 6-7 м. Най-красивите са те на изгрев, когато температурите са ниски и всеки водоем е обкръжен от мистериозна пара.

Хаукадалур, Исландия

Исландия е родина не само на над 30 действащи гейзери, но и на думата „гейзер“. Тук за първи път хората забелязали необикновеното явление. Първият гейзер, открит от хората се казва Гейсир и подобно на повечето горещи избори се намира в долината Хаукадалур.

За съжаление в наши дни той вече е угаснал, но на негова смяна дойде прекрасният Строкур, който изригва на 5-10 минути на височина, достигаща 20 метра.

Забележително е, че цялата иландска долина на гейзерите доскоро била частна собственост на режисьора Сигурдур Йонасон, който я подарил на държавата. Той купил мястото през 1935 г. от производителя на уиски Джеймс Крейг, оградил го и започнал да събира входна такса. Днес всеки желаещ може свободно да се наслади на красотата на гейзерите на Исландия.

Вижте още:20 от най-прекрасните места, защитени от ЮНЕСКО


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg