Най-лошата инвестиция на Бъфет

3990
Най-лошата инвестиция на Бъфет

Неслучайно Бъфет е наричан „оракулът от Омаха“. Дори и той обаче може да бърка. Това го доказват резултатите му напоследък и по-лошото представяне на някои от позициите неговия инвестиционен портфейла.

Въпреки че изминалата година да не бе особено добра за управляваната от Бъфет компания, все пак  инвестирани 10 000 долара в Berkshire Hathaway през 1996-та година, биха се превърнали в над 60 000 долара към момента.

Вижте още: Тайната в инвестирането, според Бъфет


Откакто достигнаха исторически връх през декември на 2014-та година, при ниво от 153 долара, акциите клас В на компнаията са поевтинели с 10.1%, на фона на възвръщаемостта на S&P 500 от 1.4% за същия период.

Към края на септември портфейлът на Berkshire Hathaway се е състоял от 44 компании, като е бил на стойност 127.4 млрд. долара. 

Една от най-слабо представящите се инвестиции в портфейла на Бъфет е технологичната компания IBM. За първи път Бъфет купува акции в компанията през 2011-та година, когато акциите на гиганта са били при ниво от 170 долара. От тогава насам, те поевтиняват до нива от 120.19 долара към вчерашното им ниво на затваряне.

Междувременно, в този период Бъфет продължава да купува, като повишава позицията си до 81 млн. акции, спрямо 57.4 млн. в началото. Това носи на Berkshire „загуба на хартия“ от над 2 млрд. долара от тази позиция.

Дали IBM ще е най-лошия ход в инвеститорската история на Бъфет само времето ще покаже.

До този момент, като най-лоша инвестиция на инвеститор обаче, се откроява тази в компанията за обувки Dexter Shoe Company.

Бъфет купува компанията за 443 млн. долара (в акции на Berkshire) през 1993 година.
Понижението на разходите за труд в световен мащаб обаче, както и поскъпването на акциите на компанията му, увеличават загубата от около 400 млн. долара на 3.5 млрд. долара. В писмо към акционерите си през 2007-ма година Бъфет пише „До този момент Dexter е най-лошата инвестиция, която съм правил“. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg