Най-лошите CEO-та на 2013 г.

7969
Най-лошите CEO-та на 2013 г.

Добрите изпълнителни директори се отличават с това, че завземат нови позиции и пазарен дял за компаниите си и регистрират ръст в продажбите и печалбите на управляваните от тях институции. Това като цяло се оценява с повишаващите се цени на акциите.

Напълно с противоположни постижения се отличават лошите изпълнителни директори – вземат лоши решения, които носят огромни загуби за компаниите и акционерите.

Ето и кои са най-лошите изпълнителни директори на тази година, според Сидни Финкелщайн, професор по мениджмънт.


Рон Джонсън, бивш изпълнителен директор на J.C. Penney

Основната грешка на Джонсън беше опитът му да приложи печелившата стратегия от търговската мрежа на Apple, която той, заедно със Стив Джобс, е разработил в търговската верига J.C. Penney.

Проблемът идва от далеч по-диференцираните продукти и липсата на отстъпки. „Някой ми каза, че това е почти като да уволни своите клиенти“, коментира Финкелщайн.

„Джонсън е смятал, че има правилното решение и не го е поставил под съмнение. На въпроса защо не го е направил, Джонсън е отговорил: "Не тествахме нищо в Apple”, коментира професорът по мениджмънт. Акциите на J. C. Penney загубиха близо 50% от стойността си.

Торстен Хайнс, бивш изпълнителен директор на BlackBerry

Хайнс е направил две основни грешки, според Финкелщайн. На първо място, той е продължил да отстоява новите черти на закъснелите вече смартфони на компанията, а в момента на излизането им те не са отговаряли на променените изисквания на компанията.

На второ място, той не е съумял напълно да разбере предимствата и преимуществата на основния продукт на компанията BBM, който трябваше да е център на вниманието на мениджмънта.

Акциите бяха вече във фаза на сериозен спад, когато Хайнс пое компанията през януари 2012 г., като загубиха нови 64% във времето, когато той е начело.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg