Най-невероятните пещери на Земята

12048
Най-невероятните пещери на Земята

Повечето от нас си мислят, че стоим на твърда земя. Реалността обаче е друга: земята под краката ни е нещо като швейцарско сирене.

В нея има мрежа от тунели и дупки, издълбани в камъните от капеща вода или разяждани от киселина в продължение на милиони години.

И когато дупките имат отвор на повърхността и са достатъчно големи, за да се промъкне човек в тях, се наричат ​​пещери.


Ние ще ви покажем пет от най-невероятните пещери на Земята. Всяка от тях е неповторима, като повечето са отворени за обществеността.

Пещерна система Карлсбад, Ню Мексико, САЩ

Съвсем друг свят лежи под планината Гуадалупе в Карлсбад, Ню Мексико. Били са нужни милиони години, за да се получат огромните подземни зали, които привличат туристите в националния парк.

С три известни нива, на 229 метра, 274 м и 411 метра под земята, пещерите предлагат на посетителите си невероятни гледки. Като тази на гигантски купол, висок 19 метра и замръзнал водопад - творение на природата от камък.

Има сталагмити и сталактити във всякакви форми и размери, както и басейни, облицовани с кристали оникс.

Може би най-шокиращият аспект на пещерната система Карлсбад е размерът й. Само една-единствена пещера в Карлсбад, уместно наречена Голямата зала, е дълга 1200 метра, широка 190 метра и 107 метра висока. А пещерите все още се проучват.

Пещерата на кристалите, Мексико

В планината Найка в Мексико вулканичната дейност е създала условия, които, според учените, един ден ще доведат до невероятно откритие: възможно е под земята да лежи пещера, в която се намират най-големите кристали в света.

В Cueva de los Cristales, или Пещерата на кристалите, се срещат уникални гипсови кристали, създадени от вулканичната дейност в района в продължение на милиони години. Някои от тях са дълги до 11 метра.

Тези кристали се намират единствено тук, благодарение на уникалните условия на пещерната верига Найка, както по отношение на водния поток, така и заради температурния диапазон.

Открита през 2000 г. от миньори, Пещерата на кристалите е част от активна мина и в нея е толкова горещо, че малцината й посетители трябва да носят пълно защитно облекло.

Пещерата на мамутите, Кентъки, САЩ

10 милиона години са нужни на Зелената река в Кентъки, за да създаде Пещерата на мамутите. Това е най-дългата известна пещера в света - 580 км, или четири пъти по-дълга от втората пещера в класацията.

И при това само част от нея е изследвана. Експертите смятат, че пещерата може да се разшири до 1600 км.

Не е просто дължината – Пещерата на мамута се гордее и с някои интересни форми на живот, като безоки риба, скариди и бръмбари, както и паяци, които нямат пигментация. Има огромни колони, най-високата от които 59 метра, както и реки, преминаващи през най-ниските нива на пещерата.

Вижте още: 10 от най-красивите български пещери

Пещерна система Мулу, Борнео

На остров Борнео посетителите могат да обиколят някои от най-големите и най-дългите пещерни пасажи в света - всички в рамките на една пещерна система.

Пещерите под национален парк Мулу са дълбани във варовика в продължение на милиони години, като днес са проучени само 200 км от подземната кухина. Възможно е да бъдат открити три пъти повече пещерни пасажи.

Мулу може да се похвали с няколко отличия: тук се намира най-големият пещерен пасаж в света, както и най-дългата пещера в Югоизточна Азия – Пещерата на чистата вода.

Пещерната система предлага екскурзии за всеки - от начинаещи до опитни пещерняци. Онези, които търсят истински адреналин, могат да се насладят на 10-те часа пълна тъмнина в  планината Саравак.

Уайтомо, Нова Зеландия

В Нова Зеландия любителите на музиката слушат под земята някои от най-запомнящите се музикални изпълнения. Пещерите Уайтомо са техни домакини поради невероятната си акустика.

Концертите се организират в Катедралата – 18-метрова зала, която е спечелила симпатиите дори на Хора на виенските момчета.

Но пещерите са известни не само с това. Те притежават най-уникалната система за осветление – хиляди светулки от вида Arachnocampa Luminosa. Съществата с размера на комари се срещат само в Нова Зеландия и хвърлят светлина върху вътрешността на пещерата.

Посетителите могат да се насладят на техния блясък по време на разходка с лодка надолу по подземната река, която минава през по-ниското ниво на пещерата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg