Най-печелившите и най-губещите инвестиции от началото на годината

2975
Най-печелившите и най-губещите инвестиции от началото на годината

Наближава краят на първата половина на годината и е време да погледнем към представянето на различните класове активи за този период и кои се представиха най-добре от началото на годината.

Първите шест месеца бяха изключително добри за фондовите пазари и водещите световни индекси, като особено силно се представиха някои от развиващите се пазари (тези, които изоставаха през изминалата година).

Вижте още: Какви опасности ни дебнат по пътя към спокойното пенсиониране?


Предвид на силното представяне на китайските пазари през втората половина на миналата година, не е особено голяма изненада, че шанхайският основен индекс е най-добре представящият се борсов индекс от началото на годината. Той се е повишил с 39% за посочения период.

Може би донякъде голямата изненада идва по направление на втория и третия най-добре представящи се индекси за периода. На второ място е миланският основен индекс, с ръст от 25% в доларово изражение, докато на трето е руският MICEX добавил 21% към стойността си.

Следват френският САС 40, японският Nikkei и немският Dax 30 с повишения между 18 и 20%.

Бразилският и индийският индекси се разграничиха от доброто представяне на развиващите се пазари, с ръстове от 8 и 2%. В дъното на класацията, разбира се, е гръцкият основен индекс, загубил 8% от стойността си от началото на годината заради кризата в отношенията на страната с кредиторите.

На слабо представяне се радваха още и щатските пазари, като широкият S&P 500 добави едва 4% от началото на годината до момента.

Първото полугодие определено не бе добро за инвеститорите в дългови ценни книжа. Перспективите за повишение на лихвите в САЩ инициираха понижение в цените на дълговите книжа в световен мащаб и загуби за инвеститорите.

Най-малки загуби са отчели инвестиралите в щатски дългови ценни книжа – близо до нулата. Немските и италианските дългови книжа са донесли средни загуби за инвеститорите от 1%, докато испанските и британските – от 2%.

На валутните пазари най-добре представящата се двойка от началото на годината е EUR/CHF. Тя е донесла печалба на инвеститорите в размер на 15%. Рублата е възстановила известна част от обезценката си от миналата година и е втората най-добра валута за притежаване, след като е поскъпнала с 8%.

С 4% се е повишил доларовият индекс, а британският паунд е добавил 2% към стойността си. Канадският долар и еврото са се обезценили с 6%. Турската лира и бразилският реал са най-зле представящите си валути със загуби съответно от 13 и 14%.

При суровините най-добре представящ се от началото на годината е петролът. Възстановяване в нивата на търговия на черното злато, след достигнатите му дъна, доведе до това щатският суров петрол да поскъпне с 12%, а брентът с 11%.

Златото е регистрирало нулев ръст от началото на годината, а като цяло индексът, следящ представянето на основните суровини, се е понижил с 3%.

На фона на казаното до тук и доброто представяне на развитите и развиващи се пазари, възниква въпросът: как се е представял родният пазар от началото на годината?

Индексът, следящ представянето на „синити чипове“ - SOFIX, е донесъл загуба на инвеститорите в размер на 7.6% за разглеждания период, като с почти същото понижение от 8% се е отличил атинският основен индекс.

Сред всички разглеждани инвестиционни активи по-зле (освен гръцкия индекс) са се представяли единствено турската лира и бразилският реал.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg