Най-популярните градове за бизнес

3471
Най-популярните градове за бизнес

В последните години се забелязва изместване на бизнес активността от Запад към развиващите се пазари и появата на нови финансови центрове.

В Азия, Близкия изток и Южна Африка се отчита бърз икономически ръст, подобрява се инфраструктурата, улеснява се бюрокрацията. Това води до пренасочване на офиси на големи компании към тези региони.

Много банки, в това число HSBC и Barclays, заявиха, че ще увеличават броя на служителите в Азия, докато в развитите държави ще предприемат съкращения. GE пък премести главната квартира на рентгеновото звено от САЩ в Пекин.

CNBC разглежда кои са най-популярните градове за бизнес в света, на базата на проучване на CB Richard Ellis за това колко големи компании имат офиси в съответните градове.

Ето и кои са 10-те най-популярни градове за правене на бизнес в света:

10. Париж

Базирани компании от анкетираните: 55.7%

Средна цена на наем на офис: 1 093 долара/кв. м

Париж е един от 3-те европейски града в топ 10. Франция е третата европейска държава с най-много чужди представителства на компании.

Преобладават компаниите от сектора на професионалните услуги и застраховането, а най-слабо са представени автомобилостроителите и минно-добивните компании.

Тук са главните квартири на BNP Paribas и застрахователя AXA.

9. Дубай

Базирани компании от анкетираните: 56.1%

Средна цена на наем на офис: 524 долара/кв. м

Преобладават компаниите от сектора на производство и услуги.

Въпреки че отношението към западната култура е много позитивно, има някои ограничения - фирмите трябва да с 51% участие на партньор от ОАЕ, за да оперират на местния пазар.

Имотният пазар все още не се е отърсил от кризата. Наемите паднаха с 20% през 2010 г.

8. Мадрид

Базирани компании от анкетираните: 59.6%

Средна цена на наем на офис: 484 долара/кв м

В Мадрид присъстват над 75% от големите компании в сектора на медиите, технологиите и телекомуникациите, което го поставя наравно с Ню Йорк по този показател и може да се каже, че Мадрид и Ню Йорк са двете медийни столици на света.

Тук е главната квартира на Telefonica - вторият по големина мобилен оператор в Европа.

Мадрид е третият по големина град в ЕС (след Лондон и Париж) и на него се пада над 12% от БВП на Испания. Градът преживя кризата по-добре от останалата част на Испания.

7. Пекин

Базирани компании от анкетираните: 60.4%

Средна цена на наем на офис: 735 долара/кв. м

Пекин има почти 20 милиона жители. Представени са компании от всички сектори.

Автомобилната индустрия процъфтява. Китай стана най-големият автомобилостроител в света по обем продажби. Миналия месец тук отвори врати център на Mercedes-Benz. Представена е и General Motors.

6. Москва

Базирани компании от анкетираните: 60.7%

Средна цена на наем на офис: 850 долара/кв. м

На чуждестранните фирми им е трудно да развиват бизнес в Русия без офис в Москва, като се има предвид бюрокрацията и корупцията в държавата.

Градът има население от 13 милиона души и компаниите често го използват за команден център на операциите си в Източна Европа.

5. Шанхай

Базирани компании от анкетираните: 61.4%

Средна цена на наем на офис: 812 долара/ кв. м

В Шанхай са базирани много от китайските финансови институции, както и важна фондова борса. Градът привлича значителни капитали от Хонконг.

Много фирми обаче са започнали да се придвижват повече на запад, в търсене на по-евтина работна ръка.

4. Лондон

Базирани компании от анкетираните: 63.2%

Средна цена на наем на офис: 1 683 кв. м в Уест енд и 974 кв. м в Сити-то

В последните години Лондон започва да губи позиции, конкуриран от някои големи градове в развиващите се страни.

Лондон е градът с най-много чужди компании в Европа - 480 чужди банки и др. Английската столица може да се похвали и с най-голям брой посещения на чужди граждани на Стария континент. На нея се падат 20% от икономиката на Великобритания.

3. Токио

Базирани компании от анкетираните: 63.9%

Средна цена на наем на офис: 20 469 долара/кв. м

Тук са базирани 47 японски компании от Fortune 500, като Honda, Sony, и Mitsubishi. Тук се помещават и някои от най-големите инвестиционни банки и застрахователни компании в света.

Градът е неизменно в класацията на най-скъпите градове в света. През последната година икономиката му пострада от опустошителните природни бедствия. Цените на наемите на офисите през 2010 паднаха с 11% , след като през 2009 г. Токио беше на първо място в класацията на най-скъпи офиси в света.

2. Сингапур

Базирани компании от анкетираните: 67.5%

Средна цена на наем на офис: 850 долара/кв. М

Важен фактор за успеха на Сингапур е това, че се намира в една часова зона с континентален Китай, Хонконг, Малайзия и Индонезия.

Слави се с качествена инфраструктура, ефективна администрация, ниски данъци. По брой на офиси на финансови фирми градът е на 4-то място, като отстъпва на Лондон, Ню Йорк и Хонконг.

Цените на наемите отбелязаха ръст от 16% за 2010 г и се очаква да нараснат още през 2011 г.

1. Хонконг

Базирани компании от анкетираните: 68.2%

Средна цена на наем на офис: 2 297 долара/кв. м

В града няма финансови рестрикции, подобно на тези в други държави. Компаниите се радват на високовалифицирани служители с по-ниско заплащане в сравнение с други световни финансови центрове.

Тук имат офиси Morgan Stanley, Deutsche Bank, Credit Suisse и др.

Цените на наемите на офисите скочиха с 51% през 2010 г. и се очаква да добавят нови 15-20% тази година, заради ниско предлагане и високо търсене.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg