Най-производителните нации в света

3329
Най-производителните нации в света

Сайтът 247wallst.com е изготвил класация на най-производителните страни в света като за индикатор за подреждането и избран брутен вътрешен продукт (БВП ) на човек по паритет на покупателната способност, а източник на данните са Международният валутен фонд, Световната банка и World Factbook на ЦРУ.

БВП, разбира се, се влияе от населението на страната, природните й ресурси или производствени технологии. В добавка към това, минималният стандарт на живот, налаган от всяко управление, се отразява на приходите на хората в тези страни.

Почти всички страни в класацията съществуват до голяма степен в настоящия си вид от Втората световна война насам, а някои и много по-дълго.

Ето и кои са най-производителните страни в света:

1. Норвегия

Население: 4 676 305

БВП: 382 млрд. долара

БВП на глава от населението: 52 561 долара

Северноевропейската държава е пример за почти идеалното смесване на държавно икономическо планиране основано на капитализма и леко регулирана бизнес среда. Норвегия разполага с огромни петролни резерви, които съставляват 30% от приходите на страната. Норвегия също така е третият най-голям износител на природен газ в света. Тези енергийни индустрии, плюс дървесните продукти и водната енергия означават високи доходи и ниска безработица за държавата, чието население е по-малко от половината от това на Ню Йорк.

2. Сингапур

Население: 4 701 069

GDP : 177 млрд. долара

БВП на глава от населението: 50 522 долара

Подобна на Норвегия правителството и тук има почти пълен контрол над икономиката и позволява на компаниите да процъфтяват. Високото ниво на образованост (93% от жителите на 15 г. могат да четат) сред населението движи големите индустрии на потребителската електроника и фармацевтиката. Сингапур също така е един от най-големите финансови центрове в Азия.

3. САЩ

Население: 310 232 863

БВП: 14.25 трлн. долара

БВП на глава от населението: 46 380 долара

САЩ е единствената особено голяма страна в класацията, с изключение на Япония, която е наполовина на големината й. САЩ има няколко предимства като икономика. Първото от тях - производственият капацитет, е най-очевидно. Същото важи и за големината на сектора на потреблението. Двете неща, които поставят САЩ в съвсем друга категория обаче, са селското стопанство и интелектуалната собственост. Американските ферми все още произвеждат повече от тези, на която и да било държава. САЩ напълно доминира световните информационни технологии, съдържанието с добавена стойност и интернет.

4. Швейцария

Население: 7 623 438

БВП: 494 млрд. долара

БВП на глава от населението: 43 007 долара

Това е поредният пример на страна, която има стриктен и почти пълен контрол над икономиката си. Данъчната структура в страната е в полза на бизнеса. Швейцария има огромна индустрия на финансовите услуги и банкирането. Общо 99% от населението над 15 г. могат да четат, което може би е най-важният фактор за образованата работна сила.

5. Хонконг

Население: 7 089 705

БВП: 210 млрд. долара

БВП на глава от населението: 42 748 долара

Китай има пълен контрол над всякакъв вид политика в Хонконг, а местната икономика е силно регулирана. В същото време Хонконг е каналът на Китай към свободния пазар. Хонконг реекспортва стоки, повечето от които са произведени в континентален Китай. Това е един от трите финансови центрове в региона, заедно с Шанхай и Токио. Централата на банковия гигант HSBC е в Хонконг, а ръководителите за Азия на много други световни банки работят именно в града.

6. Холандия

Население: 16 783 092

БВП: 795 млрд. долара

БВП на глава от населението: 39 937 долара

Посредством пристанищата и летищата си Холандия е един от най-големите входове към Европа. Страната е високо индустриализирана и изнася стоки в секторите на химическата промишленост и електрическото оборудване. В Холандия също така се рафинира по-голяма част от петрола в Северна Европа.

7. Ирландия

Население: 4 250 163

БВП: 228 млрд. долара

БВП на глава от населението: 39 468 долара

Страната е дом на редица производствени компании и разпределителен център за мултинационални компании, които първоначално я избират заради ниските трудови разходи. Ипотечният балон в страната, който преди десетилетие, доведе до ръст в строителния сектор. Това се случва приблизително по същото време, по което личните доходи нарастват поради необходимостта от образовани служители.

8. Австралия

Население: 21 515 754

БВП: 997 млрд. долара

БВП на глава от населението: 38 910 долара

Интелектуалната собственост на Австралия все още е малка, но малко други страни могат да се сравняват с богатството на природните й ресурси. Някои от най-големите мини и минни компании в света са в Австралия поради големите залежи на желязна руда и мед. Страната също така е голям доставчик на природен газ.

9. Австрия

Население: 8 214 160

БВП: 381 млрд. долара

БВП на глава от населението: 38 838 долара

Страната е голям търговски партньор на Германия. Австрия е голям финансов център и може да се похвали с голямо производство на стомана, както и с химични заводи. Над 10% от БВП на страната се дължи на туризма.

10. Кувейт

Население: 2 789 132

БВП: 111 млрд. долара

БВП на глава от населението: 38 304

Петролните резерви на страната са петите най-големи в света, а населението на Кувейт е само 2.9 милиона души. Индустрията подкрепя това население толкова добре, че безработицата е малко над 2%.

По-нататък в класацията се нареждат Канада, Обединени Арабски емирства, Швеция, Дания, Белгия, Великобритания, Германия, Франция, Финландия и Япония.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg