Най-щастливите (и най-нещастни) нации

52823
Най-щастливите (и най-нещастни) нации

Каквото и да означава щастието за вас, има някои условия, в които то по-лесно ще разцъфти. Ще ви трябват пари, за да имате някаква сигурност, ще ви трябва и време, за да се насладите на това, което ви кара да се радвате на живота. И тъй като споделената радост е удвоена радост- ще ви трябват близки хора, които да ви поощряват във вашето начинание и да споделят емоциите ви.

Преди няколко години ръководителите на Legatum Institute (част от базираната в Дубай Legatum Group на милиардера Кристофър Чандлър) се замислят за богатството на нациите, пише Форбс. „Открихме, че си задаваме два въпроса“, разказва Юлиан Кнап, говорител на института. „Първо- защо някои нации стават по-успешни и по-богати от други? И когато признахме, че животът не се изчерпва с материалното удовлетворение, се запитахме защо някои нации са по-щастливи и доволни от други?“

През 50-те години Гана и Южна Корея са имали еднакъв БВП, а са тръгнали в различни посоки и сега Южна Корея има 39 000 долара на глава от населението, а Гана- 3 000.

Проучвайки данните за 40 години назад, институтът се спира на осем критерия, с които да оценят просперитета на различните нации- икономика, предприемачество, политическо управление, образование, здравеопазване, безопасност, личната свобода и социален капитал.

За трета поредна година за най-щастлива нация бяха обявени норвежците. Какво имат те, което ги прави толкова специални? БВП на глава от населението от 54 000 долара годишно. 95% от норвежците се чувстват свободни да изберат посоката на живота си, 74% смятат, че на другите хора може да се вярва.

Най-облагодетелствани от природните си ресурси са австралийците, които продават въглища, желязо и природен газ на Китай .

САЩ се класират на първо място в областта на здравеопазването, благодарение на най-високото ниво в света на разходи за здравеопазване, високи нива на ваксинация, чиста вода, пълноценни храни и красива природа.

Най-голямо разочарование в индекса на Legatum поднесе Индия, която пада с 13 места от 2009 г. до сега.

Ето и кои са петте най-щастливи нации в света:

5) Швеция

Защо? Високи нива на участие в политическия живот, социално равенство и това в комбинация с опазването на околната среда и 123 мобилни телефони на 100 души, които създават високотехнически, социалистически, рай.

4) Нова Зеландия

Защо? Тя зае второ място по критериите политическо управление, образование и лична свобода и първо място като страната с най-висока толерантност към имигрантите.

3) Австралия

Отлично образование, ефективна администрация и процъфтяващата търговия изпратиха Австралия от пето място през 2009 г. на трето през 2011 г.

2) Дания

Дания е създала най-добрите условия за предприемачество в света, въз основа на високото ниво на социално равенство, високата степен на проникване на нови технологии и най-ниските разходи за стартиране на бизнес в света.

1) Норвегия

Както вече казахме, БВП на глава от населението от 54 000 долара годишно, прави Норвегия една от най-богатите страни в света. Страната има най-високия социален капитал и е втората най-безопасна страна в света.

5-те най-тъжните страни:

5) Йемен

Граждански вълнения, малко свободи, липса на добро образование за момичетата.

4) Пакистан

Неефективно, нестабилно правителство, изключително опасна страна с висока степен на нетолерантност към чужденци.

3) Етиопия

Грамотността е само на 30%; 40% страдат от недохранване, равнището на безработица 20%.

2) Зимбабве

Нелепа, корумпирана, клептократична. Няма граждански права. Политическото насилие е повсеместно.

1) Централноафриканската република

Най-лошото. Повече от 10% от децата умират преди да навършат 1 година. Класовете са със средно 91 ученици на един учител. Никаква перспектива за бъдещ растеж.


Българският бизнес

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg