Най-щастливите (и най-нещастни) нации

52575
Най-щастливите (и най-нещастни) нации

Каквото и да означава щастието за вас, има някои условия, в които то по-лесно ще разцъфти. Ще ви трябват пари, за да имате някаква сигурност, ще ви трябва и време, за да се насладите на това, което ви кара да се радвате на живота. И тъй като споделената радост е удвоена радост- ще ви трябват близки хора, които да ви поощряват във вашето начинание и да споделят емоциите ви.

Преди няколко години ръководителите на Legatum Institute (част от базираната в Дубай Legatum Group на милиардера Кристофър Чандлър) се замислят за богатството на нациите, пише Форбс. „Открихме, че си задаваме два въпроса“, разказва Юлиан Кнап, говорител на института. „Първо- защо някои нации стават по-успешни и по-богати от други? И когато признахме, че животът не се изчерпва с материалното удовлетворение, се запитахме защо някои нации са по-щастливи и доволни от други?“

През 50-те години Гана и Южна Корея са имали еднакъв БВП, а са тръгнали в различни посоки и сега Южна Корея има 39 000 долара на глава от населението, а Гана- 3 000.

Проучвайки данните за 40 години назад, институтът се спира на осем критерия, с които да оценят просперитета на различните нации- икономика, предприемачество, политическо управление, образование, здравеопазване, безопасност, личната свобода и социален капитал.

За трета поредна година за най-щастлива нация бяха обявени норвежците. Какво имат те, което ги прави толкова специални? БВП на глава от населението от 54 000 долара годишно. 95% от норвежците се чувстват свободни да изберат посоката на живота си, 74% смятат, че на другите хора може да се вярва.

Най-облагодетелствани от природните си ресурси са австралийците, които продават въглища, желязо и природен газ на Китай .

САЩ се класират на първо място в областта на здравеопазването, благодарение на най-високото ниво в света на разходи за здравеопазване, високи нива на ваксинация, чиста вода, пълноценни храни и красива природа.

Най-голямо разочарование в индекса на Legatum поднесе Индия, която пада с 13 места от 2009 г. до сега.

Ето и кои са петте най-щастливи нации в света:

5) Швеция

Защо? Високи нива на участие в политическия живот, социално равенство и това в комбинация с опазването на околната среда и 123 мобилни телефони на 100 души, които създават високотехнически, социалистически, рай.

4) Нова Зеландия

Защо? Тя зае второ място по критериите политическо управление, образование и лична свобода и първо място като страната с най-висока толерантност към имигрантите.

3) Австралия

Отлично образование, ефективна администрация и процъфтяващата търговия изпратиха Австралия от пето място през 2009 г. на трето през 2011 г.

2) Дания

Дания е създала най-добрите условия за предприемачество в света, въз основа на високото ниво на социално равенство, високата степен на проникване на нови технологии и най-ниските разходи за стартиране на бизнес в света.

1) Норвегия

Както вече казахме, БВП на глава от населението от 54 000 долара годишно, прави Норвегия една от най-богатите страни в света. Страната има най-високия социален капитал и е втората най-безопасна страна в света.

5-те най-тъжните страни:

5) Йемен

Граждански вълнения, малко свободи, липса на добро образование за момичетата.

4) Пакистан

Неефективно, нестабилно правителство, изключително опасна страна с висока степен на нетолерантност към чужденци.

3) Етиопия

Грамотността е само на 30%; 40% страдат от недохранване, равнището на безработица 20%.

2) Зимбабве

Нелепа, корумпирана, клептократична. Няма граждански права. Политическото насилие е повсеместно.

1) Централноафриканската република

Най-лошото. Повече от 10% от децата умират преди да навършат 1 година. Класовете са със средно 91 ученици на един учител. Никаква перспектива за бъдещ растеж.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...